Hoppa till huvudinnehåll

Hon ville inte bli en arbetslös akademiker – startade gästhem i Karis i stället

Nora Garusi står framför ett hus där det står på en skylt Dönsby B&B.
Nora Garusi har drivit gästhemmet i åtta år. Nora Garusi står framför ett hus där det står på en skylt Dönsby B&B. Bild: Yle/Malin Valtonen dönsby bed and breakfast,Karis,Västnyland

För åtta år sedan återvände Nora Garusi till sin hemby i Karis. Hon blåste liv i den gamla släktgården och Dönsby B&B fick sin början.

Den gamla släktgården i Dönsby har funnits i Nora Garusis släkt i 150 år. Senast drev hennes morföräldrar jordbruk på gården men för tio år sedan blev huset tomt.

Ingången till Dönsby bed and breakfast.
Förr drevs det lantbruk på gården, nu är det övernattning som gäller. Ingången till Dönsby bed and breakfast. Bild: Yle/Malin Valtonen Västnyland,Karis,dönsby bed and breakfast

När Nora Garusi och hennes man flyttade tillbaka till Karis efter fyra år i Åbo hade det gamla huset stått öde i två år.

- Jag tänkte att jag kunde grunda något eget där i stället för att bli högutbildad arbetslös akademiker.

Sköter bokningar via en app

Den första sommaren gick helt okej. Jobbet var så roligt så Nora Garusi bestämde sig för att satsa på gästhemmet fullt ut. I dag driver hon också ett café i samband med gästhemmet.

Hur man driver ett gästhem har förändrats under åren. Nora Garusi minns att de första somrarna var hon tvungen att gå omkring med telefonen i fickan hela tiden och kolla e-posten för bokningar.

- I dag bokar 85 procent av gästerna via en bokningssajt på nätet. Jag sköter allt via en applikation på telefonen.

Fyra hönor i en inhägnad.
På gården bor flera hönor. Enligt lagen får Nora Garusi ändå inte servera äggen de egna hönorna värper till sina gäster. Fyra hönor i en inhägnad. Bild: Yle/Malin Valtonen dönsby bed and breakfast,husdjur,Karis,Västnyland

Det finns också många regler och lagar att följa. Senast i måndags (11.7) kom en inspektör på besök till Dönsby.

- Ibland är det lite svårt. Jag får till exempel inte servera mina egna ägg från gårdens hönor.

Arbetare ger inkomster utanför högsäsongen

Gästhemmet håller öppet året om. I juli och början av augusti är det högsäsong. Antalet gäster utanför högsäsongen beror på hur mycket stora arbeten som är på gångs i bygden.

En gammal lantgård med en åker framför.
Gården är en tidigare lantgård som funnits i Nora Garusis släkt i 150 år. En gammal lantgård med en åker framför. Bild: Yle/Malin Valtonen landsbygd,dönsby bed and breakfast,Västnyland,Karis,lantgårdar

- Om det är stora arbeten i närheten så kommer arbetare hit och bor. Det räddar vintern då det inte kommer så många turister, säger Nora Garusi.

800 år gammal by

Garusi har ett nytt projekt tillsammans med sin mamma. De ska samla historier från Dönsby och skriva en bok. Hon önskar att människor med minnen från byn tar kontakt.

Nora Garusi står vid en skylt där det står Café Dagny.
Nora Gausi vill skriva en bok om minnen från Dönsby. Nora Garusi står vid en skylt där det står Café Dagny. Bild: Yle/Malin Valtonen dönsby,Karis,Västnyland

Dönsby är en väldigt gammal by. Den härstammar från den tidiga svenska tiden, antagligen redan på 1200-talet. Dönsby nämns i skrift redan år 1347, berättar den historieintresserade Dönsbybon Tomas Hanell.

Namnet Dönsby kommer trolighen från en latinsk version på det gamla nordiska mansnamnet Tönne.

- Tönne blir Dynius på latin. Först var det Dinesby, sedan Dönisby och från 1529 Dönsby.

Enligt Tomas Hanell bor det i dag färre mänskor i Dönsby än det gjorde på medeltiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland