Hoppa till huvudinnehåll

"Jag blev avundsjuk på personer som blev gravida"

Ellen strömberg
Att fråga en person om barn eller ta för givet att någon vill ha barn är oartigt, säger Ellen Strömberg. Ellen strömberg Bild: Ellen Strömberg ellen strömberg

Inte förrän Ellen Strömberg fick höra att hon troligtvis inte kan bli gravid insåg hon att hon vill ha barn. Känslorna chockbeskedet gav upphov till var svåra att vidkänna.

- Du kan ju googla när du kommer hem.

Med de orden och en post it-lapp med en nedrafsad diagnos visade gynekologen ut Ellen Strömberg ur mottagningsrummet. Före det hade Ellen nyss fått veta att hon aldrig kommer att få barn utan hjälp och även med hjälp skulle det vara osannolikt.

- Jag satt där och höll inne med gråten tills jag var utanför rummet. Sedan ringde jag mina kompisar och tvingade dem att sitta och klappa mig medan jag låg på soffan resten av dagen, säger hon.

Känslokarusell följde

Det var i samband med ett gynekologbesök för en sprucken cysta som Ellen förra hösten fick beskedet om att hon sannolikt inte kan få barn utan medicinsk hjälp.

- Då blev jag medveten om hur jag alltid har räknat med att kunna få barn och också att jag vill ha barn.

Hon beskriver perioden efter som en känslokarusell. Även om barn inte var, och fortfarande inte är, aktuellt för Ellen hade hon innan hon fick diagnosen nyss träffat sin nuvarande man. Den första partner hon kunde föreställa sig att försöka få barn med.

- Barn blev det enda jag kunde tänka på och jag fick känslomässiga band till barn. Jag kände mig fruktansvärt ensam och också lite avskuren från resten av världen. Det kröp fram så många fula känslor som missunnsamhet och avundsjuka som jag inte riktigt ville veta av. Jag blev avundsjuk på personer som blev gravida utan att egentligen vilja ha barn, säger hon.

Jag har ingen förståelse för personer som framställer barn som meningen med livet. Det är så förnedrande för den som inte har barn.― Ellen Strömberg

Respektlöst att fråga om barn

Ellens historia illustrerar tydligt hur känslig en till synes vardaglig fråga som ”när ska ni skaffa barn?” kan vara. Hon poängterar själv att du aldrig kan vara säker på vad personen du ställer en sådan fråga till har i bagaget.

Om en bekant frågar Ellen något liknande och tar för givet att hon kan bli gravid känns det som om personen sticker in fingrarna i ett öppet sår, säger hon. Hon försöker därför aktivt undvika att lägga sig i andra människors familjeplanering.

- Eftersom jag är ganska nygift får jag ofta höra frågor och kommentarer om att skaffa barn. Det är en fruktansvärd situation oavsett om man vill ha barn eller inte, säger hon.

Ibland svarar hon att hon inte kan få barn och ibland försöker hon skämta bort frågorna.

Barn är inte allt

Ellen säger att hon har fått mer förståelse för personer som har svårt att tala om annat än sina barn. Att prata om barn som att ett liv utan dem skulle vara innehållslöst har hon ändå inte mycket till övers för.

- Jag har ingen förståelse för personer som framställer barn som meningen med livet eller säger att man inte förstår något innan man har barn. Det är så förnedrande för den som inte har barn.

Hon är också förbluffad över hur hon blev behandlad hos gynekologen som diagnostiserade henne. Ellen uppfattade kommentaren om att gå hem och googla sin sjukdom som oprofessionell och säger att det förvärrade situationen.

Hon understryker ändå att hon inte vill hänga ut någon.

- Kanske var gynekologen superstressad den dagen, jag vet inte, men jag tycker det var ett otroligt sätt att bemöta en patient på.

Överväldigande respons

För en månad sedan besökte Ellen en annan gynekolog som kom med en lindrigare diagnos och menade att hon kanske kommer att kunna få barn på naturlig väg. Då bestämde sig Ellen för att blogga om sin situation. Hon har för vana att skriva om allt på sin blogg men denna gång var annorlunda, svårare.

- Det kändes så mycket mer än allt annat. Jag tror inte jag skulle ha orkat berättat och skriva om detta om jag inte fått den lilla strimman hopp.

Ellen säger att hon fått ett enormt stöd av omgivningen efter sitt blogginlägg och att hon mottagit en drös meddelanden och ryggdunkar.

- Ensamhetskänslan jag gick med så länge har helt suddats ut.