Hoppa till huvudinnehåll

Rysk media: Rosatoms Krimplaner hotas av sanktioner

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatoms logo.
Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom har än så länge klarat sig undan sanktioner från väst. Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatoms logo. Bild: EPA/Maxim Shipenkov Rosatom

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom planerar leveranser till Krimhalvön. Det kan leda till sanktioner av EU och andra länder i väst, skriver den ryska ekonomitidningen Kommersant.

Enligt tidningen ska Rosatom försöka undvika sanktioner genom att byråkratiskt knyta planerna till ett annat kraftverk i Ryssland i stället.

Kommersant hänvisar till en redogörelse för fjolåret, där det avslöjades att Rosatom fått rätten att leverera utrustning till två kraftverk på Krimhalvön.

Det finns ändå inga officiella dokument som visar att leveranser till Krim skulle ha utförts. Nu skriver tidningen att Rosatom för syns skull kan ha ingått avtal med ett kraftverket Tama i Krasnodar, nästan 400 kilometer från ett av kraftverken på Krim.

Ryska medier har tidigare rapporterat att Tama använts för att kringgå de sanktioner företag riskerar om de levererar till Krimhalvön.

Inga sanktioner mot Rosatom än så länge

Flera ryska företag som är verksamma på Krimhalvön har pålagts sanktioner av EU och USA, inklusive ett av kraftverken som Rosatom ska leverera utrustning till.

Rosatom samarbetar med bolag i både Europa och USA och har ännu inte drabbats av sanktioner.

Rosatom är världens största leverantör av kärnkraftsreaktorer. Företaget levererar också utrustning till reaktorbygget på Hanhikiviudden i Pyhäjoki.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes