Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland redo ta ansvar för säkerheten i EU

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyden med den säkerhetspolitiska redogörelsen. Ursula von der Leyen Bild: EPA/ MICHAEL KAPPELER Ursula von der Leyen

Tyskland vill fördjupa försvarssamarbetet i EU och skapa en försvarsunion. Landet är redo att ta ett större ansvar nu när Storbritannien lämnar EU.

Vart tionde år besluter Tyskland om sin säkerhetspolitiska redogörelse.

De senaste åren har den säkerhetspolitiska situationen förändrats kraftigt i och med Rysslands annektering av Krim, flyktingströmmar, ökande terrorhot och cyberkrigföring.

Nästa år ökar Tyskland sin försvarsbudget med drygt två miljarder euro till drygt 36 miljarder euro.

Försvarsminister Ursula von der Leyen säger att Tyskand har lärt sig av sin historia, men är också medveten om sin roll.

- Vi försöker inte vara större än vi är, men inte heller mindre.

Försvarsunion målet

Tyskland är redo att ta sitt ansvar, vilket von der Leyen säger är bevisat i samband med förnyelsen av Nato. Utöver Nato-samarbetet vill Tyskland fördjupa samarbetet i riktning mot en försvarsunion.

- Vi har länge varit tvungna att ta och beakta Storbritannien eftersom landet så kraftigt var emot en union, säger von der Leyen.

Förutsättningarna för ett djupare försvarssamarbete ges i Lissabonavtalet, EU:s så kallade grundfördrag.

- Tyskland och Frankrike för tillsammans fram idén om ett samarbete och diskuterar sedan med de andra medlemsländerna om vilka som vill ha ett långsiktigt försvarssamarbete, säger von der Leyen.

Finland har tidigare talat för ett försvarssamarbete på EU-nivå.

Ursprungsartikeln är skriven av Dan Ekholm, Yle