Hoppa till huvudinnehåll

Varthän Houtskärs Berghamn?

Solen går ner över Berghamn, men håller solen på att gå ner för Berghamn?
Solen går ner över Berghamn, men håller solen på att gå ner för Berghamn? Solen går ner över Berghamn, men håller solen på att gå ner för Berghamn? Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),Berghamn, Eckerö,solnedgång,Skärgård (musikstycke),väståbolands skärgård,Houtskär

Skärgårdens ringsväg fyller 20 år, och det är många cyklister och andra turister som kör runt i skärgården längs den. Men hur många gör avstickare till öar utanför rutten?

Man kan besöka mer än 150 öar i Åbolands skärgård genom att kombinera olika rutter med förbindelsebåtar, landsvägsfärjor och sjöbussar.

Anna-Riina Rannisto och Olavi Korppi från Tammerfors cyklar för första ringvägen runt. De har stannat i Kittuis i Houtskär för att fortsätta med färjan till Galtby i Korpo. Från Kittuis kunde de också ha valt att åka med förbindelsebåten till Houtskärs Berghamn, men de har inte ens hört talas om att man kunde göra avstickare också till andra öar på resan.

Olavi Korppi och Anna-Riina Rannisto cyklar runt Skärgårdens ringväg.
Olavi Korppi och Anna-Riina Rannisto cyklar runt Skärgårdens ringväg. Olavi Korppi och Anna-Riina Rannisto cyklar runt Skärgårdens ringväg. Bild: Yle/Linus Hoffman kittuis

- Just nu skulle vi inte ha tid med det heller, säger Korppi. Men bara det finns information om andra rutter, till exempel på ringvägens webbplats, så skulle det vara enkelt att planera.

- Vi är intresserade av att se nya saker och att ta det lugnt på vår semester, intygar Rannisto, så Berghamn låter lockande. Kanske nästa gång vi cyklar ringvägen?

Kapten Kenneth Gerkman kör den cirka en timme långa resan med förbindelsebåten Fiskö ut till Berghamn. Så gott som varje vecka kör han ut sommargäster och turister till stugor, och han tycker gärna att öarna kunde utvecklas.

Kenneth Gerkman.
Kenneth Gerkman. Kenneth Gerkman. Bild: Yle/Linus Hoffman kenneth gerkman

- Skärgården är vacker och unik, så det borde finnas ett system så fler skulle få se det vackra, tycker Gerkman. Skulle folk veta hur vackert det är på Berghamn skulle ingen resa till södern.

Men i dag finns inga andra passagerare på båten. Däremot fraktar Fiskö flera matbeställningar från butiken i Korpo ut till öarna.

Förbindelsebåtsbryggan på Berghamn.
Förbindelsebåtsbryggan på Berghamn. Förbindelsebåtsbryggan på Berghamn. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland)

Tidigare en livlig ö

Berghamn har tidigare varit en livlig ö med en befolkning på mer än 100 personer. Och militärförläggningen hade som mest mer än 130 beväringar och anställda på ön. Ännu på 1980-talet reste ett tiotal personer med förbindelsebåten in till Houtskär eller Korpo till sina jobb, och förbindelsebåtstrafik finns fortfarande året om.

Men i dag är det lugnare både på moderholmen Berghamn och på Luk, Hamnholm, Röst och Roskär. Militären flyttade bort. Fiskodlingarna avslutades. De gamla fastboende dog, och nya har inte flyttat in på samma sätt. I dag står många gamla hus och gårdar tomma och förfaller.

Röst och Hamnholm vid Houtskärs Berghamn.
Röst och Hamnholm vid Houtskärs Berghamn. Röst och Hamnholm vid Houtskärs Berghamn. Bild: Yle/Linus Hoffman väståbolands skärgård,Hamnholm (ö i Finland, Egentliga Finland),Berghamn (ö i Finland),skärgårdar

Företagaren Anders von Schantz hyr ut stugor på Hamnholm, och han skulle gärna utveckla en gästhamn där, ens en liten hamn. Erfarenhet har han av Nagu gästhamn som han skötte i början av 2000-talet.

- Men det är inte så lätt, säger von Schantz. Dels krävs en stor mängd tillstånd och lov, dels har många som byggt stuga här gjort det för att de vill vara i lugn och ro. Kanske folk också är misstänksamma mot allt nytt.

Anders von Schantz.
Anders von Schantz. Anders von Schantz. Bild: Yle/Linus Hoffman anders von schantz

Från början hade von Schantz tänkt öppna kafé och restaurang, men myndigheterna krävde att han i så fall byggde en handikapptoalett, trots att terrassen finns högt uppe på berget. Det skulle vara svårt att komma dit i rullstol överhuvudtaget, men enligt direktiven måste det finnas en handikapptoalett på ett kafé med fler än sex kundplatser.

- Jag fick ett anbud på 35 000 euro för att bygga en inva-wc. Då blev jag lite deprimerad, säger von Schantz med ett skratt, så det blev ingenting av det.

Fler planer på gästhamn och kafé

På grannön Berghamn har Hanna Engström likaså planer på en gästhamnsbrygga och på ett kafé. Hon har planterat äppelträd, och hon har en dröm om att båtgäster här skulle kunna köpa äppelvin, äppelsaft och honung, kanske lammprodukter också.

- Jag är lite kluven, säger Engström. Turister skulle vara bra för att liva upp ön igen, men det borde vara på ett begränsat område, så att inte de andra på ön blir störda.

Hanna Engström.
Hanna Engström. Hanna Engström. Bild: Yle/Linus Hoffman hanna engström

Ibland har turister traskat direkt in på hennes gård, där familjen solbadar eller äter middag. Skulle det finnas ett kafé skulle det vara tydligt var turisterna är välkomna.

Fotografen och författaren Petri Porkola hyr den gamla lotsstugan på Roskär, och han trivs där året om. Han har inte störts av alltför närgångna turister, och han trivs med lugnet, men han önskar ändå att fler skulle hitta Berghamn.

- År för år har det blivit tystare här på ön, säger Porkola sorgset. Både hus och båtar vid stränderna murknar.

Brygga på Berghamn i Houtskär.
Brygga på Berghamn i Houtskär. Brygga på Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),berghamn houtskär,brygga,Skärgård (musikstycke),Houtskär,vassar
Strandbod i Berghamn i Houtskär.
Strandbod på Berghamn i Houtskär. Strandbod i Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),fiskebod

Hendrik Lindenblatt hyr emellanåt ut sin stuga, men här sätter byråkratin ibland käppar i hjulen. Lindenblatt fick en förfrågan från en familj i Schweiz som ville hyra en stuga, och de ville ha allt färdigt, med lakan i sängen. Men det går inte för sig att hyra ut stugan så, för med lakan anses det vara inkvartering, vilket kräver helt annan standard och andra tillstånd. Så det blev inget besök för den schweiziska familjen. Men fler turister kunde gärna komma.

- Här finns ensamhet och hur mycket lugn och ro som helst, säger Lindenblatt, just sådant som turister i dag vill ha.

Utsikten från Berghamns kanonställning.
Utsikten från Berghamns kanonställning. Utsikten från Berghamns kanonställning. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),väståbolands skärgård,Skärgårdshavet

Vad skulle turister göra på Berghamn?

Det finns en tre kilometer lång natur- och kulturstig, som startar från förbindelsebåtsbryggan och som har märkts ut i terrängen. Eller den hade märkts ut i terrängen, då man får drygt tio år sedan fick projektpengar av EU:s Leader+. Det gjordes en broschyr om naturen och de gamla kanonställningarna uppe på berget. Nu hittar man varken stigen eller broschyrer längre, och skylten om naturstigen bleknar alltmer. Man lär från första början ha varit oenig om var stigen skulle gå, på vems marker, och så har den glömts bort.

Texten och skylten bleknar bort.
Texten och skylten bleknar bort. Texten och skylten bleknar bort. Bild: Yle/Linus Hoffman naturstigar,berghamn houtskär,Berghamn (ö i Finland)
Natur- och kulturstigen på Berghamn.
Natur- och kulturstigen på Berghamn. Natur- och kulturstigen på Berghamn. Bild: Yle/Linus Hoffman naturstigar,berghamn houtskär,Berghamn (ö i Finland)

De gamla kanonställningarna är värda att besök, och utsikten uppifrån berget är majestätisk. Under några år hyrdes området ut till Åbo Kustartilleriregementes Stödförening, som såg till att en minnesplatta över militäråren fästes uppe vid kanonställningen, och man lät medlemmarna använda ett av husen och bastun. Men verksamheten var inte lönsam, så man avslutade den, och husen har stått tomma de senaste fyra åren.

Bastun är igenbommad och oanvänd sedan länge.
Bastun är igenbommad och oanvänd sedan länge. Bastun är igenbommad och oanvänd sedan länge. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),ödehus

Militärens gamla område ägs av Forststyrelsen, men man har inga planer på att utveckla Berghamn, eftersom man i Houtskärs skärgård har fullt upp med att utveckla Jungfruskär som är ännu längre ut. För turister skulle det ändå vara enklare med service på Berghamn, dit man kommer med förbindelsebåt, medan man behöver en egen båt för att komma till Jungfruskär.

Man kan idrotta på ön. Liisa Jaatinen kommer länkande på en av sina dagliga rundor. Hon tränar för triathlontävlingar, så hon simmar i havet, cyklar på rulle vid sommarstugan, och springer längs vägarna.

- Om man springer av och an längst ut på alla vägar får man en runda på tre kilometer, förklarar Jaatinen. Så jag har flera gånger sprungit halvmaraton, sju gånger av och an längs alla vägar. Grannarna brukar titta lite underligt på mig, men här är jättevacker natur och man får uppleva lugnet.

Ett av de vackra naturställena är en istida bäckfåra i Härmo på Berghamn. Den har grävt sig ner i berget som en lång orm, och lämnat en mjuk fåra efter sig. Och det lär finnas en jättegryta i närheten, men den är inte jättestor, så jag missar den.

Istida bäckfåra på Härmo.
Istida bäckfåra på Härmo. Istida bäckfåra på Härmo. Bild: Yle/Linus Hoffman härmo,glacialgeologi,Berghamn (ö i Finland)
Utsikten från Härmo på Berghamn i Houtskär.
Utsikten från Härmo på Berghamn i Houtskär. Utsikten från Härmo på Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),Skärgård (musikstycke),Skärgårdshavet,väståbolands skärgård

Hur ser framtiden för Berghamn ut?

Berghamn kunde alltså utvecklas, åtminstone försiktigt. Eller Berghamn kunde åtminstone väckas på nytt, men så att fridfullheten består.

- Det skulle behövas investeringar, och man skulle behöva en välvilligt inställd kommun och myndigheter, tycker von Schantz, för att en satsning i lite större skala skulle lyckas.

En sommargäst påminner om hur mycket det gjorts för turismen på Åland, medan initiativen i Åboland kvävs av alla tillstånd som krävs.

- Berghamn håller på att dö, säger han, fastän här finns alla möjligheter att utveckla ön. Alla har snart varit i Lappland, men den yttre skärgården är en okänd pärla. Man kunde exempelvis ordna läger och program både på Jungfruskär och på Berghamn, så kunde man bygga upp något fantastiskt.

Livboj.
Vart är Berghamn på väg? Livboj. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),berghamn houtskär,Livboj

Berghamn är redan fantastiskt, särskilt för den som vill ha lugn och ro. Allt fler av sommargästerna vistas också vintertid på Berghamn. Men hur länge kommer förbindelsebåten att trafikera till öar där den fasta befolkningen håller på att försvinna? Hittar fler turister dit, eller kommer ön att dö ut? Hur många andra liknande öar med liknande ovissa öden finns det i den åboländska skärgården?