Hoppa till huvudinnehåll

Bibliotekscyklar dyker under sommaren upp i Åboland

Anni Niemensivu med Åbos popup-bibliotekscykel.
Anni Niemensivu med Åbos popup-bibliotekscykel. Bild: Yle/Linus Hoffman popup-bibliotekscykel,cykel,bibliotek

Varför finns det aldrig en bra bok till hands i parken eller på stan, då du behöver en? I Åbo kan du ha tur och stöta på en klarblå bibliotekscykel, som i sommar dyker upp på olika platser.

Anni Niemensivu tycker hon har fått ett drömjobb på Åbo stadsbibliotek då hon får cykla runt med världens kanske första popup-bibliotekscykel.

- Det bästa är att möta olika människor och att få prata med dem, och att få vara ute, säger Niemensivu, men det är lite tungt att cykla.

I cykelns låda ryms nämligen ett 50-tal böcker, men då blir cykeln så tung att Niemensivu måste skuffa den upp för backarna. Och kullar finns gott om i Åbo, så därför gör hon mest kortare resor i Åbo centrum.

Anni Niemensivu på Åbos pop up-bibliotekscykel.
Anni Niemensivu på Åbos pop up-bibliotekscykel. Bild: Yle/Linus Hoffman popup-bibliotekscykel,cykel,bibliotek

- Med popup-bibliotekscykeln har jag dykt upp på evenemang i Äventyrsparken, på Tyttöjen talo och vid Rosenkvarterets servicehus. Men vem som helst kan stoppa mig på gatan om de ser cykeln.

Det är fritt fram att låna böcker eller ljudböcker bara man har sitt bibliotekskort med sig. Men det är ett litet utbud böcker som ryms med, så Niemensivu får noggrant fundera på vad som kunde passa för den plats hon besöker.

- En gång hade jag tagit med Mika Waltaris Mikael Ludenfot. En man gick förbi, stannade och sade: Den här har jag sökt, precis den här. Och jag var jätteglad att jag hade valt precis den boken.

Förutom i Åbo finns bibliotekscyklar i sommar också i Pargas och Kimitoön. Där har man satsat på eldrivna bibliotekscyklar.