Hoppa till huvudinnehåll

Christopher Berner vaknade upp till en mardröm

Christopher Berner.
Christopher Berner. Christopher Berner. Bild: Christopher Berner christopher berner,Berner

Det första Christopher Berner gjorde när han på morgonen läste om den fruktansvärda attacken i Nice var att ringa sin mamma som bor i staden. När hon inte genast svarade trodde han att han skulle få en hjärtattack.

– Det var skrämmande. Jag ringde min mamma för att kolla att hon inte varit där. Först fick jag inget svar. Då tänkte jag att jag på riktigt skulle få en hjärtattack. Men hon ringde upp efter tio minuter och berättade att allt är bra och att hon varit hemma och sovit.

Christopher Berner är född i Nice och bodde där i fem år innan han flyttade till Finland. Hans mamma och mormor bor fortfarande kvar i staden.

Kunde ha varit där

Att vakna upp till att en stad som ligger så nära hjärtat har blivit utsatt för en attack där 84 människor dödats är en hemsk upplevelse och väcker många tankar.

– Jag har tillbringat många somrar där och gått på Promenade des Anglais, där attacken ägde rum. Jag har många gånger själv kollat på fyrverkerierna där. Helt hemskt att höra att något sådant hänt just där och så nära. Också faktumet att det skulle ha kunnat vara jag som varit där eftersom jag ska till Frankrike om två veckor. Tänk om jag skulle ha köpt biljetter till ett tidigare datum?

Att Frankrike utsatts för flera blodiga attacker under en ganska kort tid framkallar också en viss oro inför resan, även om Christopher tillbringat mycket tid i landet.

– Lite skrämmande är det nog att åka, när man tänker på allt som hänt i Frankrike under ett år. Lite rädd är jag för hur man ska vara, ska man akta sig och inte besöka stora händelser och så?

En tragisk nationaldag

I och med att attacken utfördes på Frankrikes nationaldag var strandpromenaden full av människor som firade och tittade på fyrverkerier. Hur känns det för en fransman att någon valt just den här dagen för en attack?

– Hemskt. Det är en dag som ska firas och som är jätteviktig för Frankrike. Alla går ut tillsammans och tittar på fyrverkerier. Det rör sig jätte mycket människor just i det området. Det här kommer nog att vara i mina tankar ganska länge.