Hoppa till huvudinnehåll

"Driften att hjälpa är grundläggande hos oss människor"

Blommor och kondoleanser för offren i samband med terrorattacken i Nice.
Människor världen över vill visa sitt stöd för de drabbade i Nice. Blommor och kondoleanser för offren i samband med terrorattacken i Nice. Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press Nice,terrorattacker

- I krissituationer, som nu efter händelsen i Nice, förenas folk och vi känner en stark medmänsklighet, säger Kaj Björkqvist, professor i psykologi.

När det ofattbara sker och vi drabbas av en stor kollektiv sorg är det många som rent intuitivt känner att de vill hjälpa till. I Nice har privatpersoner öppnat sina hem, hotell har lagt ut madrasser och många donerar blod.

- Driften att hjälpa och känslan av medmänsklighet och empati är så stark och grundläggande hos oss människor. Så måste det också vara eftersom människan är ett socialt djur och sammanhållning är viktigt för oss, säger Kaj Björkqvist, beteendepsykolog.

- Vi ser den gemensamma sorgen på ett tydligare sätt i och med globaliseringen och sociala medier.― Kaj Björkqvist

Om man ser till historien är det att vi sörjer tillsammans inget nytt fenomen, däremot har sätten på vilka vi har möjlighet att uttrycka vår sorg förändrats.

- Vi ser den gemensamma sorgen på ett tydligare sätt i och med globaliseringen och sociala medier. Och så kanske vi upplever en större gemenskap över hela världen. Det är egentligen ett gott tecken.

Kaj Björkqvist
Kaj Björkqvist säger att det inte finns några patentlösningar på hur man ska reagera i en chockartad situation. Kaj Björkqvist Bild: Yle/Sonja Rundt utvecklingspsykologi

Kaj påpekar också att medierna spelar en viktig roll i hur mycket vi engagerar oss i andra människors sorg.

- Det är typiskt, bland annat på grund av massmedia, att människor som bor väldigt långt borta i andra länder också kan reagera väldigt starkt. Man lever med de här människorna och ser bilder på tv och i tidningar.

Empati och medmänsklighet är viktiga känslor, men Kaj framhäver ändå att man ska se upp om man upplever att känslorna tar över.

- Det är bra att känna empati, men man ska inte heller gräva ner sig i de här känslorna. Det farliga är om det blir tvångstankar som man inte kan bli av med. Då kan man behöva någon människa att tala med.

Mänskligheten går mot det bättre

Trots att Europa, och i synnerhet Frankrike, skakats av flera chockande attacker som krävt många dödsoffer de senaste åren så påpekar Kaj att mänskligheten i det stora hela ändå går mot det bättre.

- Om vi tittar bakåt i tiden så var människan mycket mer krigisk under till exempel antiken och medeltiden. Då var det djungelns lag som gällde.

Som exempel nämner Kaj att vi inte behöver backa bandet särskilt långt för att hamna i en tid där barnaga och slaveri var tillåtet och kvinnor behandlades som boskap.

- Det sker hela tiden framsteg i mänskligheten som vi tenderar att negligera på grund av de här hemska händelserna som sker då och då.

Kaj talar också om att vi måste ha tålamod eftersom ingen förändring kan ske över en natt, hur mycket vi än skulle önska det.

- Just nu lever vi i en tid av globalisering där tankesätt, idéer och principer från olika kulturer kolliderar, ofta på ett ganska djärvt sätt. De här krockarna medför slitningar. På sikt tror jag att det kommer att leda till en slags utjämning där de stora kulturerna möts och vi lär oss att acceptera och tolerera varandra bättre. Men det tar tid.

Nyligen publicerat - X3M