Hoppa till huvudinnehåll

Finlands kvalmotståndare får ny landslagslots – legendaren Sjevtjenko tar över

Andrij Sjevtjenko har kontroll över bollen under uppvärmningen inför EM-matchen mot Frankrike 2012.
Andrij Sjevtjenko gjorde sin sista landskamp som spelare under EM 2012. Andrij Sjevtjenko har kontroll över bollen under uppvärmningen inför EM-matchen mot Frankrike 2012. Bild: EPA / Robert Ghement euro2012,Andrij Sjevtjenko

Andrij Sjevtjenko väckte skräck i motståndarförsvaret på 1990- och 2000-talet. Nu ska han föra sitt hemland Ukraina till VM i Ryssland, som chefstränare.

Ukrainas fotbollsförbunds ordförande Andrij Pavelko meddelade på fredag att Andrij Sjevtjenko är landslagets nya chefstränare. Sjevtjenko efterträder Mykhailo Fomenko som sade upp sig efter ett misslyckat EM-slutspel.

Sjevtjenko gjorde sig känd som en målspottare av rang och hans bästa år sammanföll med hans tid i AC Milan. Han valdes även till Europas bästa spelare 2004. I landslaget gjorde han 48 mål på 111 matcher. Han avslutade sin spelarkarriär efter hemma-EM 2012.

Var aktuell redan 2012

Efter EM 2012 tillfrågades han om han var villig att ta över som chefstränare, men han tackade då ännu nej på grund av att han inte hade den pro-licens som krävs av tränare.

Nu fyra år senare var han dock igen aktuell och valdes alltså till chefstränare på fredag. Han var med i landslagets tränarstab redan under sommarens EM-slutspel, som slutade i tre förluster för Ukraina.

Hans första uppgift som chefstränare kommer att vara VM-kvalet, där Ukraina möter Finland, Island, Kroatien, Turkiet och Kosovo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport