Hoppa till huvudinnehåll

Folk och får restaurerar kulturlandskap i Tvärminne

Bränner ris.
Det är ett svettigt och varmt arbete att röja skog. Bränner ris. Bild: Yle/Veronica Montén talko,bränning,Tvärminne,Hangö,WWF,läger,Västnyland

Det finns de som gärna ligger på stranden under semestern och så finns det de som helst av allt åker ut till en skärgårdsholme och röjer skog och bränner ris. På Långholmen som ligger på roddavstånd från Tvärminne zoologiska station i Hangö pågår just nu ett talkoläger som har som mål att restaurera gamla betesmarker som har vuxit igen.

I början av 1900-talet fanns det ett hemman på Långholmen i Tvärminne. På Östergård, som hemmanet hette, bodde en familj med flera barn och husdjur.

I dag finns bara en stenfot kvar av bostadshuset och den gamla bastun vid stranden har ruttnat sönder för länge sedan. Det som en gång var betesmark har vuxit igen och blivit tät skog.

Gammald bild.
Några av de som bodde på Östergård har delat med sig av sitt familjefoto till lägerarrangörerna. Gammald bild. Bild: Yle/Veronica Montén barn (familjemedlemmar),Tvärminne,Hangö,Västnyland

Nu ser deltagarna på talkolägret till att åtminstone en del av det här gamla kulturlandskapet med ängar och betesmarker återuppstår. På samma gång förbättras levnadsvillkoren för en del ängsväxter som har blivit allt mer sällsynta.

Fåren hjälper till

Projektet på Långholmen är ett samarbete mellan WWF och Forststyrelsen.

Långholmen
Långholmen ligger på roddavstånd från Tvärminne Zoologiska station. Långholmen Bild: Yle/Veronica Montén långholmen,Tvärminne,Hangö,Västnyland,WWF

På Långholmen finns förutom runt 20 lägerdeltagare också åtta får. Fårens uppgift är att beta och på det sättet hjälpa till med naturvården.

Lägerdeltagarna jobbar under en vecka på Långholmen medan fåren får gå omkring och beta på holmen hela sommaren.

Bland lägerdeltagarna finns både frivilliga och sådana som är anställda av WWF eller Forststyrelsen.

Tält
Lägerdeltagarna bor i tält. Tält Bild: Yle/Veronica Montén tält,Tvärminne,Hangö,Västnyland

Att stiga i land på Långholmen just under lägerveckan är som att komma till en egen liten tältby.

Vid ett av tälten har någon hängt upp en tvättlina i en hasselbuske och närmast vattnet finns köket; ett stort tält fullproppat med all mat som runt 20 personer kan tänkas behöva under en veckas tid.

Tvättlina
En tvättlina kan behövas under en vecka i skogen. Tvättlina Bild: Yle/Veronica Montén Klädstreck,Tvärminne,Långholmen (del av en ö i Finland, Egentliga Finland, lat 59,90, long 22,38),WWF,läger,Hangö,Västnyland

Makaroner
På lägret finns en egen kock som ser till att alla får frukost, lunch, middag och mellanmål. Makaroner Bild: Yle/Veronica Montén mat,Västnyland,läger,Tvärminne,Hangö

Nätter under bar himmel

Petja Kauppi har hängt upp sin hängmatta med myggnät och regnskydd mitt i skogen. Jag har mitt tält bara som förråd, berättar han och småler.

Petja Kauppi
Petja Kauppi tog båten över till Långholmen. Petja Kauppi Bild: Yle/Veronica Montén petja kauppi,Tvärminne,Hangö,Västnyland,Långholmen (del av en ö i Finland, Egentliga Finland, lat 59,90, long 22,38)

Medan Kauppi är i full färd med att bränna kvistar berättar han att han tycker lägret är ett perfekt sätt att fira semestern på. Till vardags är Kauppi företagare och en stor del av arbetet går ut på att sitta framför datorn.

- Det känns bra att få värna om naturen och kulturarvet på samma gång som man tar hand om sig själv, säger Kauppi som en gång tidigare har varit med på ett liknande läger.


Dagens program.
Det är väckning klockan sju och så varvas dagen av jobb och matpauser. Dagens program. Bild: Yle/Veronica Montén läger,Västnyland,Tvärminne,Hangö,WWF

Många av deltagarna kommer ensamma och känner inte de andra på lägret från förut. Förutom naturen verkar också just det vara en del av charmen; att lära känna folk med liknande intressen.

Fler ängsnejlikor

Röjningsarbetet började på ett motsvarande läger i fjol och redan i år har Hanna-Leena Keskinen från Forststyrelsens naturtjänster upptäckt att det på Långholmen finns betydligt fler ängsnejlikor än året innan. Det är Keskinen som planerar arbetet som utförs på Långholmen. Hon berättar att det ändå tar några år innan man i växtvärlden ser de verkliga resultaten av röjningen.

Brasa
Regnet som kom under veckan var välkommet med tanke på alla brasor. Brasa Bild: Yle/Veronica Montén brasa,Västnyland,läger,WWF,Tvärminne,Långholmen (del av en ö i Finland, Egentliga Finland, lat 59,90, long 22,38),Hangö

Arbetena på Långholmen är en del av ett EU-finansierat Life-projekt. WWF ordnar under sommarmånaderna motsvarande läger runtom i landet.
Röjningsläger i Tvärminne
Aila Salonen är en garvad lägerdeltagare. Hon har deltagit i röjningsläger över 30 år. Röjningsläger i Tvärminne Bild: Yle/Veronica Montén Västnyland,aila salonen,läger

En av de frivilliga som har en verkligt lång erfarenhet av WWF:s läger är Hangöbon Aila Salonen. Hon har varit på motsvarande läger i över 30 år och är faktiskt den enda Hangöbon på lägret.

Vad är det som får dig att gång på gång delta i sådana här läger?

Miljön är alltid annorlunda beroende på var lägret arrangeras. Miljön är väldigt olik i Lappland, i mellersta Finland och här vid havet. Det är skönt att göra kroppsligt arbete så länge man orkar.


Skog
Utsikten till vattnet ska bli bättre. Skog Bild: Yle/Veronica Montén skogar,Tvärminne,Hangö,Västnyland

Långholmen är en del av Helsingfors universitets privata naturskyddsområde.