Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsmannen i Nice - det här vet man

Polispatruller och ambulanser på strandpromenaden i Nice efter attacken mot nationaldagsfirandet 14.7.2016.
Polispatruller och ambulanser på strandpromenaden i Nice efter attacken mot nationaldagsfirandet 14.7.2016. Bild: EPA/FRANCK FERNANDES Nice,Frankrike,Attacker (musiker)

Gärningsmannen i Nice indentifierades av den franska polisen på fredagsförmiddagen. Det handlar om en fransk-tunisisk 31-årig man som bodde i Nice.

Han har tidigare gjort sig skyldig till våldsbrott och snatteri, men han har inte varit känd av underrättelsetjänsten för att ha radikala åsikter.

Mannen heter Mohamed Lauhouaiej-Bouhlel och har tunisisk nationalitet. Han är frånskild och har tre barn, uppgav den franska åklagaren på sin presskonferens på fredag kväll. Mannens ex-fru är arresterad.

Enligt den franska åklagaren Francois Molins utreder polisen fortfarande om gärningsmannen handlade ensam. Ingen har tagit på sig ansvaret för attacken, men enligt Molins påminner dådet om ett terrorattentat.

Grannarna: verkade inte speciellt religiös

Lauhouaiej-Bouhlel kommer från Msaken i Tunisien, cirka tio kilometer från kuststaden Sousse, uppger tunisiska säkerhetsstyrkor till Reuters. Han ska ha varit där senast för fyra år sedan.

Hans grannar i Nice säger till nyhetsbyrån AFP att han brukade hålla sig för sig själv och att han inte verkade vara speciellt religiös.

Han var gift med tre barn men bodde inte längre med sin hustru. Han jobbade som varubud, enligt lokala medier i Nice.

Attacken började då en lastbil körde rakt på folk som samlats på strandpromenaden i centrala Nice i Frankrike, synbarligen med avsikt, sent på torsdagskvällen.

Lastbilen körde medt hög fart och två kilometer med släckta lyktor längs strandpromenaden Promenade des Anglais innan chauffören dödades av polisens kulor.

Enligt åklagaren sköt gärningsmannen i Nice flera gånger mot tre poliser medan han körde lastbilen.

Hyrt lastbilen för några dagar sedan

Tidningen Le Figaro skriver att gärningsmannen hyrde lastbilen för några dagar sedan i Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Motiven är ännu okända.

Bilderna i områdets övervakningskameror är mycket tydliga och utredarna har nu tillgång till dem, säger Nice borgmästare Christian Estrosi.

Övervakningskameror har fångat upp ögonblicket då gärningsmannen stiger in i lastbilen långt från strandpromenaden, uppe i bergen runt Nice. Hela färden genom Nice ska finnas dokumenterad.

15.7.2016 kl 19:09 Artikeln uppdaterades med information från den franska åklagarens presskonferens.

Läs också