Hoppa till huvudinnehåll

Gasröret mellan Ingå och Paldiski blir verklighet

öppet hav och horisont
Gasröret ska gå genom Finska viken till Ingå. öppet hav och horisont Bild: yle/Petra Thilman östersjön

Gasröret mellan Finland och Estland kan snart byggas. EU-kommissionen beviljade i dag (15.7) 187,5 miljoner för Balticconnector som ska byggas mellan Ingå och Paldiski.

Det här är 75 procent av kostnaderna som uppgår till 250 miljoner euro. Finländska staten är beredd att finansiera en del av röret till Finland, men summan är ännu inte offentlig.

Det här innebär att det är så gott som klart att gasröret kommer att byggas, konstaterar Herkko Plit som är styrelseordförande för det finländska bolaget Baltic Connector.

Näringsminister Olli Rehn (C) säger att det är en stor dag för Finlands energimarknad.

- Det här gör det möjligt att öppna den finländska gasmarknaden för konkurrens.

Byggs om två år

Enligt planerna ska röret byggas åren 2018 - 2019 genom Finska viken mellan Paldiski i Estland och Ingå i Finland. Från Fjusö i Ingå går röret sedan vidare till Pölans i Sjundeå där det ska anslutas till det finländska gasnätet.

Gasröret som ska gå från Ingå till Sjundeå.
Från Ingå ska röret dras vidare till Sjundeå Gasröret som ska gå från Ingå till Sjundeå. balticconnector

Röret innebär att det skapas en direkt förbindelse mellan Finland och den europeiska gasmarknaden.

Bolaget Baltic Connector bildades i oktober i fjol och ägs till 100 procent av finländska staten. Bolaget bildades i snabb takt då det stod klart att statliga gasbolaget Gasum inte ville gå vidare med planerna.

EU-kommissionen beviljade understödet till Baltic Connector Oy och det estniska gasbolaget Elering AS.

En karta som visar hur gasröret ska gå från Estland till Finland.
Karta över det planerade röret. En karta som visar hur gasröret ska gå från Estland till Finland. paldiski,Balticconnector,Västnyland,kartor,Hangö

Tidigare har det också planerats en gasterminal i södra Finland. Men i dagens läge är det inte aktuellt med att bygga en terminal. Pengarna som EU-kommissionen i dag (15.7) beviljade gäller enbart gasröret Balticconnector.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland