Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbarna slut redan i mitten av juli

Jordgubbsfält
Mulet vid Bjursängs bärodling Jordgubbsfält Bild: Yle/Fredrik Häggman jordgubbsodling i pargas

Den naturliga jordgubbssäsongen är slut för i år på Bjursängs bärodling i Pargas. Vanligtvis håller jordgubbssäsongen i sig till början av augusti, men sommarvädret i maj orsakade tidig blomning.

- Det var så varmt att allting blommade på en gång i mitten av juni, och det är inte alls bra för odlarna. Då blir säsongen så kort att det finns efterfrågan också efter att den tar slut. Nu finns det många som ännu skulle vilja köpa för att frysa in, men det finns inget utbud, säger Elisif Vennelä på Bjursäng.

En mindre sats gubbar kommer i augusti. De plantorna har kylts ner och lurats att blomma senare.

Elisif Vennelä odlar flera olika bär på Bjursängens bärodling i Pargas.
Elisif Vennelä odlar flera olika bär på Bjursängens bärodling i Pargas. Bild: Yle/Carmela Johansson jordgubbsodlare i pargas

Enligt Vennelä är situationen väldigt ovanlig och något liknande har inte hänt på tiotals år.

- Man märker nog av klimatförändringar också här. Maj och juni har blivit varmare, men framförallt har vädret blivit mer instabilt och det har börjat regna och åska mer.

Svarta vinbär
De svarta vinbären plockas i augusti Svarta vinbär Bild: Yle/Fredrik Häggman svarta vinbär,bjursängs bärodling,bär,bärodling

För den som ändå är sugen på bär är det främst importerade bär eller skogsblåbär som gäller, eftersom de andra bären inte mognat ännu.

Fastän det är jordgubbarna som bär huvudansvaret på Bjursäng, odlar man också bland annat vinbär, krusbär, blåbär och havtorn. De blir färdiga först i augusti.

- Vädret har påverkat de andra bären också, men inte lika allvarligt. Just nu ser det riktigt bra ut, avslutar Vennelä.

Läs också