Hoppa till huvudinnehåll

Juniortränare: Man får inte rutor på magen om man sitter i soffan

Juniortränare Niklas Malm har spelat innebandy i 22 år.
Niklas Malm tränar juniorerna i innebandyklubben FBC Raseborg Knights. Juniortränare Niklas Malm har spelat innebandy i 22 år. Bild: Yle / Christopher Marins knights,innebandy

Vardagsmotion har fallit bort helt och hållet från ungas vardag. Det gör juniortränaren Niklas Malm i Raseborg orolig. Dessutom förstår inte alla hur mycket jobb det krävs för att komma till toppen.

Innebandytränaren Niklas Malm skrev ett inlägg på Facebook efter att ha läst artikeln om att ungdomar som siktar mot idrottstoppen rör på sig alldeles för lite.

Malm konstaterar att barn och unga överlag rör på sig för lite. När Niklas Malm för 20 år sedan var i tidiga tonåren kom den största delen av ungdomarna till träningen till fots eller på cykel.

Nu finns det juniorer som stannar hemma från träningarna om det regnar.

- Om det regnar så är det hög tröskel att komma på träningarna trots att vi tränar inne och man bor nära hallen.

Många tror att man bara knäpper med fingrarna så får man en medalj eller vältränad mage men så är det inte.

Malm vet att det är lätt när man inte själv har barn att säga att föräldrar ska sjasa på sina barn. Han önskar ändå att föräldrar inte alltid skulle köra sina barn på träning.

- Det skulle vara bra om man aktiverade barnen lite mera. Det är mycket playstation, xbox och mobilen.

En medalj kommer inte gratis

Barn och unga blir hela tiden matade med bilder på sociala medier där folk postar resultatet på en medalj eller en vältränad mage, så kallad "sixpack". Men det syns inte hur mycket jobb det finns bakom prestationen.

- Sedan tror många att man bara knäpper med fingrarna så får man samma sak men så är det inte. Det är mycket jobb och tur för att man ska klara sig som idrottare.

Niklas Malm säger att unga kan bli deprimerade när de inte direkt landar i rampljuset. Många juniorer tror att de blir stjärnor om de kommer två-tre gånger i veckan på träning.

- Sedan blir de deppade och överraskade när de märker att de inte klarar sig lika bra som de som tränar mycket.

Fritt fram att välja lag

Niklas Malms inlägg på Facebook fick kritik att det finns ungdomar som vill idrotta för att det är roligt. Om man inte vill satsa hundra procent så blir man petad och får inte speltid.

Malm säger att det stämmer till viss del. Han menar ändå att man kan välja vilket lag man spelar i.

- Det finns lag som spelar bara för skoj.

Malm berättar att pojkarna i C-laget i hans förening FBC Raseborg Knights får välja om man bara vill träna eller också spela matcher.