Hoppa till huvudinnehåll

Lastbilsattacken "barbarisk och feg"

Polisens tekniker undersöker lastbilen som körde ihjäl människor i Nice.
Polisens tekniker undersöker lastbilen som körde ihjäl människor i Nice. Polisens tekniker undersöker lastbilen som körde ihjäl människor i Nice. Bild: EPA/ALBERTO ESTEVEZ Nice,Frankrike,terrorism

Omvärlden har fördömt lastbilsattacken på strandpromenaden i Nice i Frankrike på torsdagskvällen. FN:s säkerhetsråd fördömde attacken och kallade den ”barbarisk och feg”. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att Europa står enat med Frankrikes folk och regering i kampen mot våld och hat.

Åtminstone 84 människor rapporteras ha dödats då en lastbil synbarligen med avsikt körde rakt på folk som samlats på strandpromenaden i centrala Nice i Frankrike på torsdagskvällen. Polisen sköt ihjäl chauffören. Frankrikes president François Hollande säger att attacken har drag av terrorism.

Strandpromenaden Promenade des Anglais i centrala Nice var full av människor som firade Frankrikes nationaldag då en lastbil sent i går kväll körde in i folkmassan.

Enligt rapporter i media ska lastbilen ha hållit hög fart och kört med släckta lyktor. En lokal myndighetsperson, Sebastian Humbert, säger att lastbilen hann köra en lång sträcka i folkhopen och att det skulle förklara den stora mängden dödsoffer, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt ögonvittnen körde lastbilen till och med två kilometer längs promenaden och körde över människor längs hela den sträckan. Den ska ha gjort svängar för att träffa så många människor som möjligt.

Vid halv sextiden finsk tid uppgav Frankrikes inrikesminister att dödssiffran stigit till 84 personer. Dessutom är ett stort antal människor skadade, cirka 20 av dem är i kritiskt tillstånd. Över 50 barn har vårdats på sjukhus.

Polisen sköt ihjäl lastbilschauffören som ska ha skjutit med pistol från förarhytten.

Enligt nyhetsbyrån AFP uppger poliskällor att man i lastbilen har hittat identitetshandlingar som tillhör en 31-årig fransk-tunisisk man bosatt i Nice.

President Hollande: Det ser ut som terrorism

De franska myndigheterna utgår ifrån att händelsen är en attack och utredningen har tagits över av antiterrorexpertis.

Frankrikes president François Hollande har hållit en presskonferens där han sade att det inte går att förneka att attacken har drag av terrordåd.

Hollande uppgav också att flera barn har dött i attacken.

Dådet inträffade bara några timmar efter att Frankrike hade meddelat att landet sänker beredskapsnivån som har varit höjd sedan den senaste terrorattacken. Nu meddelar Hollande att den höjda beredskapen återinförs för tre månader framöver.

President Hollande besöker Nice i dag fredag.

Myndigheter: Håll er inne

Kort efter attacken uppmanade borgmästaren i Nice människor att stanna inomhus.

Också Finlands utrikesministerium uppmanar finländare som befinner sig i Nice att vara i kontakt med sina anhöriga.

Den finländska riksdagsledamoten Joakim Strand (SFP) är på plats i Nice. Han berättar hur människor i panik sökte skydd i det närliggande hotell där han bor.

Reaktioner i omvärlden

Händelserna i Nice har snabbt väckt reaktioner i omvärlden.

Grannländerna Tyskland, Spanien och Italien skärpte gränskontrollerna mot Frankrike.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att Europa står enat med Frankrikes folk och regering i kampen mot våld och hat.

FN:s säkerhetsråd fördömer attacken och kallar den för en ”barbarisk och feg terrorattack”.

USAs president Barack Obama fördömer det som med hans ord verkar vara en förskräcklig terrorattack. Han lovar också Frankrike hjälp med utredningen vid behov.

Ledare från Europa och Asien på ett ASEM-möte i Ulan Bator i Mongoliet höll en tyst minut för att hedra offren i attacken i Nice.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel står med sänkt huvud under en tyst minut vid ASEM-mötet.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av de statschefer som tog del i den tysta minuten vid ASEM-mötet med anledning av attacken i Nice. Tysklands förbundskansler Angela Merkel står med sänkt huvud under en tyst minut vid ASEM-mötet. Bild: EPA/KAY NIETFELD Asia-europe meeting (Asem),Angela Merkel,tyst minut,terrorism,Nice

Är du på plats i Nice? Hör av dig till Yle Nyheter och berätta vad du upplevt. Du kan kontakta nyhetsredaktionen genom att mejla till nyheter@yle.fi eller genom att ringa till +358 9 1480 5185. Om du har bilder eller video får du också gärna skicka dem till nyheter@yle.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes