Hoppa till huvudinnehåll

Malmgårds grevinnor i rampljuset

En lång rad av grevinnor på Malmgård
Grevinnan Kristina Creutz föreläste om sina föregångare. Från vänster Kristina, Hortense den äldre, Hortense den yngre, Ulla och Nan. En lång rad av grevinnor på Malmgård Bild: Yle/Charlotte Vainio föreläsning

På Almska Gården i Lovisa har man haft en utställning om Malmgård herrgård i Pernå. På torsdagskvällen var det dags för föreläsning då grevinnan Kristina Creutz berättade om sina föregångare på Malmgård.

Kvällssolen strilar in genom de enorma fönstren på nyrenoverade Almska Gården. Det är helt fullsatt, när berättelser om tidigare grevinnor på Malmgård för första gången lyfts fram.

Kristina Creutz inleder sin föreläsning med att berätta om vad hon anser vara en allvarlig svaghet, nämligen att det finns väldigt lite skrivet om kvinnorna.

Fullsatt på Almska gården i Lovis
Det var många som ville lyssna Fullsatt på Almska gården i Lovis Bild: Yle/Charlotte Vainio publik

- Det här är en viktig sak, säger hon. Då kan man ju fråga sig om det är ett misstag eller om det är medvetet. Man har liksom undanhållit ganska mycket eftersom många kvinnor varit väldigt viktiga.

Stora och små berättelser

Föreläsningen går tillbaka till mitten av 1800-talet när Hortense den äldre var grevinna. Hortense gifte sig med greve Carl Magnus Creutz 1850 och hon var en riktig superkvinna. Bland annat födde hon tretton barn på femton år.

Hennes namne och efterföljare, Hortense den yngre, gjorde något så ovanligt som att hon skiljde sig. Dessutom är hon den enda kvinnan som ägt Malmgård under åtminstone de senaste 170 åren.

När Hortense den yngres son tog över gården bodde Hortense kvar. Hon delade kök med svärdottern i femton år och det fanns två spisar i närheten av varandra.

Från den här tiden finns det ett litet vittne, som heter Helene. När hon var tio år hörde hon ett bråk mellan de båda grevinnorna.

Bråket gällde faktiskt bara hur man bäst skalar potatis, berättar Creutz.

“Det här ska du bränna upp”

Hortense lämnade också en hel del brev efter sig. Förutom att breven är fina källor till Malmgårds historia ger de även en bild av grevinnan. I breven kommer hennes noggrannhet tydligt fram.

Det var inte breven med skvaller eller andra känsligheter som Hortense ville skulle förstöras.

- Om hon hade lite bråttom och hade skrivit lite slarvigt. I de breven så står det så här “det här ska du bränna upp”, berättar Creutz.

Ulla Creutz bortglömda arkiv

Ulla Creutz, som började sin tid på Malmgård med att dela kök med sin svärmor, skapade ett arkiv.

Kristina Creutz berättar om målningar
Ulla Creutz var född Segerstråle och målade många vackra tavlor Kristina Creutz berättar om målningar Bild: Yle/Charlotte Vainio grevinnor

- Hon dokumenterade hela sin Malmgårdstid, säger Creutz.

Kristina Creutz lyfter upp en liten svart låda. Sitt anspråkslösa yttre till trots är den en skattkista.

- Jag har här en otroligt värdefull sak, fortsätter hon. Här, i den här lilla, finns alla Malmgårds rum.

Kristina Creutz tar upp en lapp ur Ullas låda
En skattkista för den historieintresserade Kristina Creutz tar upp en lapp ur Ullas låda Bild: Yle/Charlotte Vainio historia

På lappar i lådan är alla rummen beskrivna i detalj. Med hjälp av dem kan man alltså veta exakt hur alla rum har sett ut, hur de har möblerats om och när.

- Det är ganska roligt. Man sätter sig i ett rum och så läser man och så står det där precis hur det har varit, säger Creutz.

Det är också härifrån som informationen om de två spisarna kommer. I lådan finns också en lapp med en liten hemlighet från när Malmgårds nuvarande byggnad restes åren 1882 till 1885. Det handlar om grundstenen, som finns i yttre hörnet under norra flygeln.

- Då grävdes en bleckask med mynt under stenen 1882, avslöjar Creutz.

Att lägga ett pussel

Det är många långa timmar som ligger bakom de personliga och spännande beskrivningar som tecknas i föreläsningen. Att Kristina Creutz valde att fokusera just på grevinnorna var en sak som bara blev.

- Jag märkte att det var så mycket skrivet om männen, säger hon. Och så hade vi så vackra porträtt så jag ville ta chansen att lyfta fram dem.

Porträtt av grevinnorna på Malmgård
En rad av grevinnor. Från vänster Hortense Creutz f. Morsing (1859-1954), Ulla Creutz f. Segerstråle (1887-1965), Nan Creutz f. Baumgartner (1915-2015) och Kristina Creutz f. Kemner (1948-) Porträtt av grevinnorna på Malmgård Bild: Yle/Charlotte Vainio målningar,Creutz

Kristina Creutz menar att tidigare grevinnor har spelat en jättestor roll, men att de sedan fallit bort ur historieböckerna.

- Det står bara att mannen byggde huset, inte att kvinnan inredde det.

Malmgård var ett komplett samhälle

Inte minst på grund av sin storlek - i dag har man ungefär 500 hektar åker - har Malmgård varit väldigt viktigt för Östnyland. Under århundradenas lopp har gården till exempel inneburit många arbetsplatser.

- Man kan säga att det var som ett helt samhälle, berättar Creutz. Där fanns skola, där fanns läkare i närheten och många bodde där.

Utställningen om Malmgård på Almska gården i Lovisa pågår till den 30 juli.