Hoppa till huvudinnehåll

Över 80 döda i Nice, 50 kämpar för sina liv - vi sammanfattar det viktigaste om attacken

Lastbilen som körde på människor i Nice på torsdagskvällen.
Lastbilen som användes för att döda människor i Nice på torsdagskvällen. Lastbilen som körde på människor i Nice på torsdagskvällen. Bild: EPA / ANDREAS GEBERT Nice,Frankrike,terrorattacker

Minst 84 människor dödades och tiotals skadades allvarligt då en 31-årig man avsiktligt körde över människor på strandpromenaden i den franska staden Nice sent på torsdagskvällen.

Mannen körde en tung lastbil och hann ramma människor på en två kilometer lång sträcka längs Promenade des Anglais innan han sköts ihjäl av polisen.

Ögonvittnen uppgav att lastbilen kördes i sicksack som om chauffören ville köra på så många som möjligt.

Gärningsmannen ska också ha skjutit flera gånger mot polisen medan han körde lastbilen.

Människorna hade samlats för att titta på fyrverkerier då Frankrike firade sin nationaldag på torsdagen.

Franska åklagaren François Molins meddelade på fredagen att tio barn och tonåringar dog i attacken.

Många av dödsoffren är utlänningar: de hittills bekräftade utländska dödsoffren är från USA, Ryssland, Ukraina, Schweiz, Tyskland, Armenien, Tunisien, Algeriet och Kina.

Utrikesministeriet i Finland hade vid 18-tiden på fredagskvällen inga uppgifter om finländska offer i attacken. Många finländare har ändå rört sig på strandpromenaden vid tiden för attacken och Nice är ett populärt resmål bland finländare.

Grannar: Gärningsman tillbakadragen

Gärningsmannen, som genom fingeravtryck identifierats som Mohamed Lauhouaiej-Bouhlel, var född i staden Msaken i Tunisien och bodde i Nice.

Han var gift och hade tre barn, men hade separerat från sin hustru. Ex-frun förhörs nu av polisen, uppger åklagaren.

Polisen utreder fortfarande om gärningsmannen handlade ensam. Ingen har tagit på sig ansvaret för attacken, men enligt åklagaren påminner dådet om ett terrorattentat.

Karta med Nice och Msaken i Tunisien.
Karta med Nice och Msaken i Tunisien. Bild: Google kartor,Nice

Mohamed Lauhouaiej-Bouhlels grannar har sagt att han brukade hålla sig för sig själv och att han inte verkade vara speciellt religiös.

Han hade tidigare gjort sig skyldig till diverse småbrott men myndigheterna hade inga uppgifter om att han skulle ha haft sympatier för radikalism.

Lauhouaiej-Bouhlel arbetade som chaufför och varuleverantör. Han hyrde på måndagen den tunga lastbilen på 19 ton från en närliggande stad.

Beredskapstillståndet i Frankrike som skulle hävas i slutet av månaden har förlängts med tre månader på grund av händelserna i Nice. Beredskapstillståndet infördes efter terrorattentaten i Paris i november.

En tre dagar lång sorgetid har utlysts i Franrike.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes