Hoppa till huvudinnehåll

Turkiska armén: Vi har tagit över makten

Turkiska soldater i Istanbul.
Alt text: Bron över Bosporen i Turkiet är avspärrad av turkiska soldater. Turkiska soldater i Istanbul. Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,Istanbul

Den turkiska armén uppger att den tagit över makten i Turkiet för att trygga den demokratiska ordningen och mänskliga rättigheter. Regeringen uppger att de har läget under kontroll. Det kommer ändå väldigt motstridiga uppgifter från Turkiet om läget.

Militärer försökte ta över makten i Turkiet i natt

  • Militärer inledde sent på fredag kväll ett försök till statskupp med det uttalade syftet att trygga demokrati och mänskliga rättigheter.
  • Skottlossning och explosioner samt bombning från militärflygplan och helikoptrar har pågått hela natten. Mest i Ankara och Istanbul.
  • Över 300 personer har gripits och åtminstone 60 har dött.
  • Tidigt på morgonen ser det ut som om regeringens styrkor har klarat av att kväsa kuppförsöket till stora delar.
  • Sociala medier och två tv-kanaler i Turkiet har tidvis legat nere och det har varit svårt att få pålitliga uppgifter.
  • Svenska Yle rapporterar live om läget i Turkiet

Det råder utegångsförbud och parlamentet är omringat av stridsvagnar.

Enligt armén har militärkuppen gjorts för att trygga den demokratiska ordningen och mänskliga rättigheter. Armén tvingande en nyhetspresentatör på den statliga kanalen TRT att läsa upp budskapet om kuppen.

Precis före det meddelade landets premiärminister Binali Yıldırım till den turkiska tv-kanalen NTV att försök till militärkupp pågår.

Yıldırım fördömde arméns handlingar och försäkrade att inget kan skada Turkiets demokrati. Enligt premiärministern är det frågan om olagliga handlingar och de som gjort sig skyldiga till dem ska straffas "å det grövsta."

Enligt CNN i Turkiet är president Recep Tayyip Erdoğan i säkerhet. Erdoğan befinner sig på hemlig ort men har uppmanat folk att gå ut på gatorna och demonstrera.

Turkiets omstridde president kritserar FN och omvärlden i skarpa ordalag efter att Turkiet fick allt mer kritik för att ha stängt gränsen mot Syrien.
Enligt uppgifter i sociala medier har vakter fört Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i säkerhet till den lilla staden Marmaris i sydvästra Turkiet.. Turkiets omstridde president kritserar FN och omvärlden i skarpa ordalag efter att Turkiet fick allt mer kritik för att ha stängt gränsen mot Syrien. Bild: EPA/LEFTERIS PITARAKIS / POOL Recep Tayyip Erdogan,Turkiet

Kommendören som gisslan

Enligt den statliga nyhetsbyrån har kommendören för Turkiets militär, general Hulusi Akar, tagits som gisslan i arméns huvudkvarter i Ankara. Också CNN Turkiet rapporterar om att en eller flera personer har tagits som gisslan i arméns huvudkvarter.

Enligt Tv-kanalen NTV har det förekommit skottlossning på Istanbuls polisstation. Också från Ankara kommer rapporter om skottlossning. Enligt uppgifter i sociala medier har polis och soldater skjutit mot varandra på olika håll i landet.

Pansarvagnar på gatorna

På tv-bilder kan man se pansarvagnar vid ingången till Istanbuls internationella flygplats Ataturk. Pansarvagnar syns också på broar och gator i huvudstaden Ankara och Istanbul.

Tidigare under fredagskvällen hördes skottlossning i Ankara. Arméhelikoptrar och jaktplan har också setts flyga över Ankara.

Även i Istanbul rapporteras det om jaktplan. Trafiken till Istanbuls två stora broar stoppades också under fredagskvällen.

I sociala medier rapporteras även om explosionsljud i Ankara.

Finska ambassaden: Håll er inomhus

Finlands ambassad i Turkiet uppmanar alla finländare som befinner sig i Turkiet att hålla sig inomhus. Utrikesministeriet ber också alla finländare som är på resa i Turkiet att göra en reseanmälan.

Bron över Bosporen i Turkiet är avspärrad av turkiska soldater.
Armén spärrade av Bosporenbron i Istanbul. Bron över Bosporen i Turkiet är avspärrad av turkiska soldater. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU Turkiet,Istanbul,Bosporenbron