Hoppa till huvudinnehåll

Varför hände det igen i Frankrike? - 5 möjliga orsaker

Flaggan på halv stång vid Élyséepalatset i Paris den 15 juli 2016 efter attacken i Nice.
Flaggan på halv stång vid Élyséepalatset i Paris den 15 juli efter attacken i Nice. Flaggan på halv stång vid Élyséepalatset i Paris den 15 juli 2016 efter attacken i Nice. Bild: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON Frankrike,Élyséepalatset,Paris,Nice,terrorism,terrorister

Varför händer det igen? Det är frågan på mångas läppar efter det tragiska attentatet i Nice på franska rivieran där över 80 personer miste livet. Frågan har inte heller några entydiga svar. Det finns ändå vissa bakomliggande faktorer som gör Frankrike till ett mål för terrorister.

Än så länge har ingen organisation tagit på sig skulden för terrordådet. Här är ändå fem bakomliggande faktorer som gör Frankrike till ett attraktivt mål för personer som sympatiserar med islamistiska organisationer.

1) IS har pekat ut Frankrike som mål

Islamiska staten har uttalat Frankrike som ett terrormål. Det skedde redan i september 2014 då Frankrike och andra länder under ledning av USA inledde flygattacker mot terrororganisationen IS.

Terrororganisationens talesman Mohammad al-Adnani uppmanade IS sympatisörer att utföra attacker mot väst och listade Frankrike som en av fienderna.

Den finska säkerhetspolisens terrorismexpert Pekka Hiltunen påpekar till Yle att Frankrike är aktivt i fler konflikter där terrororganisationer eller terroristiska aktörer är inblandade.

– Frankrike ses som en stark aktör och fiende, ett naturligt mål för en attack, säger Hiltunen.

Frankrike har bland annat deltagit i kampen mot islamister i länder som Libyen och Mali.

2) Frankrike symbol för västerländsk livssyn

Extrema islamister ser också Frankrike som en symbol för västerländska värderingar som mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Medan USA anses representera ett slags moraliskt förfall, anses Frankrike vara en högborg för sekulär liberalism.

Frankrike har förbjudit användning av burka, vilket extremister väl har noterat. Extrema islamister har också uppfattat att Frankrike tvingar sin världsåskådning på den muslimska världen.

Radikal islamistisk ideologi försöker upprätthålla en bild av att det finns en konflikt mellan islam och väst.

– Extremisterna försöker skapa en bild av att det har pågått en kamp mellan väst och islam i hundratals år och att konflikterna nu är ett led i den här kampen.

Samtidigt symboliserar Frankrike och väst frihet för många unga muslimer i länder som Tunisien och Marocko, båda gamla franska kolonier. IS önskar förstås att muslimer ska leva konservativt.

3) Franska säkerhetsmyndigheterna har problem

De franska säkerhetsymyndigheterna är splittrade, byråkratiska och underresurserade. Flera av gärningsmännen bakom de senaste attackerna har varit flaggade hos säkerhetspolisen. Trots det här har myndigheterna inte klarat av att stoppa deras attacker.

Också Nice har pekats ut som ett näste för framtida islamiska extremister. Staden har ändå varit en av de främsta i landet i sina försök att förebygga extremism.

En utredning av det franska parlamentet efter fjolårets terrorattacker stämplade de franska säkerhetsmyndigheterna som misslyckade. Utredningen talade för att skapa en enad fransk nationell styrka mot terrorism. USA gavs som ett positivt exempel.

Attackerna i Frankrike sedan 2015

1) Paris, 7-9 Januari 2015
17 personer dödades i attacker mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion och en judisk matbutik.

2) Nice, 3 Februari 2015
Tre soldater som vaktade ett judiskt medborgarhus blev mål för knivattack.

3) Paris, 19 April 2015
Algerisk IT-student arresterades efter misstankar om att han skjutit ihjäl en kvinna i hennes bil.

4) Saint-Quentin-Fallavier, 26 Juni 2015
Man dödade och halshögg sin chef och försökte spränga ett gasverk.

5) Amsterdam - Paris -tåget, 21 Augusti 2015
Marockansk medborgare öppnade eld på ett tåg men övermannades av passagerare.

6) Paris, 13 November 2015
130 dödades i terrorattacker på restauranger och konserthallen Bataclan.

7) Paris, 7 Januari 2016
Marockanskfödd man som svingar en köttyxa försöker attackera en polisstation.

8) Valence, 1 Januari 2016
Bilattack mot soldater som skyddade en moské i Valence.

9) Magnanville, 13 Juni 2016
Fransk polisman och hans fru dödades i en knivattack i sitt eget hem.

10) Nice, 15 Juli 2016
Åtminstone 84 dödade i lastbilsattack i Nice under firandet av franska självständighetsdagen.

Källa: Guardian/AFP

4) Extremismen har grott i segregerade förorter

Samtliga terrorister i Frankrike har haft fattig bakgrund med kriminalitet eller osäkra och lågavlönade jobb. Och integrationsproblemen i Frankrike har långa rötter som sträcker sig tillbaka till återuppbyggnaden efter andra världskriget.

Då flyttade många människor från tidigare eller dåvarande kolonier till Europa för att hjälpa till med återuppbyggnaden. Flyttvågen sågs som temporär men blev permanent då också familjerna flyttade efter. Integrationen blev en utmaning speciellt i Frankrike där relationerna färdigt var inflammerade efter våldsamheterna i den traumatiska algeriska självständighetskampen.

Enligt finska säkerhetspolisens expert Hiltunen finns fler radikala aktörer som har kopplingar till Frankrike.

– Dessutom har många åkt från Frankrike för att kriga i konflikterna som pågår i Irak och Syrien, säger Hiltunen.

5) Personliga problem som fötts ur svåra upplevelser

Bakom terrordåd finns oftast också svåra personliga problem hos gärningsmannen. De bakomliggande orsakerna till radikalisering är många.

Säkerhetspolisens expert Pekka Hiltunen säger att gärningsmännen ofta har personliga problem och problem med integrationen. Många har upplevelser som har lett till känslor av hat och starka känslor av fientlighet.

Källor: Guardian, France 24, Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes