Hoppa till huvudinnehåll

”Vi försökte undvika att bli nertrampade av folkmassan”

Martin Sommerschield i Nice samma dag som dådet ägde rum.
Martin Sommerschild i Nice gamla stad samma dag som dådet ägde rum. Martin Sommerschield i Nice samma dag som dådet ägde rum. Bild: Katariina Sommerschield martin sommerschield

Finlandssvenska Martin Sommerschield och hans fru gick på strandpromenaden i Nice när tio poliser kom springande emot dem. Då människor började springa förbi dem insåg paret att något var fel.

- Människor skrek och grät, det var fullständig panik. Uteserveringsbord välte, folk gav sig av och lämnade allting efter sig.

Det berättar Martin Sommerschield som tillsammans med sin fru för tillfället befinner sig på semesterresa i Nice. Tillsammans med tusentals andra befann de sig på strandpromenaden i Nice igår för att beundra kvällens festfyrverkerier.

- När fyrverkerierna var slut försökte vi röra på oss med folkmassorna mot gamla stan. Först var det som att försöka gå på esplanaden i Helsingfors under valborgsmässoafton. Det fanns så mycket folk att det inte gick att röra på sig, säger han.

När folkmassan började skingras såg Martin och hans fru hur tio poliser kom springande emot dem. Men det var först när människor runt omkring dem började springa i panik och ta skydd i portgångar som de förstod att något var fel.

- I det skedet tog jag tag i min fru i armen och försökte komma så långt bort som möjligt, säger han.

Undvek öppna platser

Marin berättar att han tillsammans med sin fru började springa in mot gamla stan. Paret försökte undvika öppna platser och siktade in sig på mindre gator,

- Jag försökte bara att inte drabbas av panik. Vi rörde oss så nära väggarna som möjligt för att undvika att bli nertrampade av folkmassan.

Efter ett tag slutade människorna omkring honom springa och Martin och hans fru saktade också ner.

Paret försökte höra sig för om vad som hade hänt, men i det skedet kunde ingen svara på deras frågor.

Vill inte se bilder

Väl tillbaka i lägenheten försökte Martin ta reda på vad som hade hänt. När bilder från olycksplatsen började dyka upp var han ändå tvungen att stänga av tv:n.

- Det var så hemskt att se kaoset på samma ställen du själv hade stått på för bara någon timme sedan.

Ett halvt dygn efter dådet säger Martin att han känner sig trött, illamående och ganska ledsen. Han och hans fru tänker ändå stanna i Frankrike som planerat och avbryter inte semestern i förtid.

- Gatan där vi befinner oss på nu är vanligtvis ganska stökig men nu är det tyst, väldigt, väldigt tyst. Fast pizzerian i bottenvåningen har öppnat igen och människor har cyklat förbi. Myndigheterna har uppmanat folk att donera blod så nu försöker vi komma underfund med hur vi ska ta oss till ett sjukhus.

Nyligen publicerat - X3M