Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns inget land som är fritt från rasism"

Seinabo Sey uppträder på Ruisrock 2016
Seinabo Sey uppträder på Ruisrock 2016 Bild: Yle/Malena Holmström seinabo sey

- Vi har en rätt giftig kultur där vi låter bli att tala om rasism med dess rätta namn. Vi kallar det vardagsrasism eller främlingsfientlighet. Men det är rasism, det är bara det det är, säger Seinabo Sey.

Seinabo Sey har vid ett flertal tillfällen tagit ställning mot rasism. I sitt sommarprat från förra året ondgjorde hon sig över människors trångsynta envishet som leder till att ord som ”negerboll” fortfarande användas. På den svenska Grammisgalan 2016 fick hon stående ovationer när hon under sitt framförande av låten Hard Time fick sällskap av 100 andra svarta kvinnor på scenen. Och när hon besökte Ruisrock förra veckan fick hon en fråga av en person i publiken som undrade om alla liv är lika mycket värda. Svaret blev: "Självklart är alla liv lika mycket värda, men just nu är det svarta människor som skjuts och mördas så låt oss fokusera på det."

Samtidigt är Seinabo Sey också väldigt trött på att behöva tala om ämnet rasism.

- Det är jävligt jobbigt att hela tiden behöva prata om och förklara sin egen existens. Jag tycker bara att folk ska sluta vara hemska mot människor som inte är som dem.

Seinabo Sey uppträder på Ruisrock 2016
- Jag tycker att det finns för få kvinnliga förebilder som är ärliga med sina brister. Jag vill bara visa på att kvinnor är komplexa, säger Seinabo Sey. Seinabo Sey uppträder på Ruisrock 2016 Bild: Yle/Malena Holmström artist

Överlag känner hon sig orolig för samhällsklimatet i Europa som hon beskriver som fruktansvärt.

- Jag undrar starkt vart vi är på väg? Jag är rädd och tycker att det är extremt olustigt. Och det får mig att känna att jag vill flytta långt ifrån mitt eget land, snabbt som fan.

Som sitt eget land räknar hon Sverige även om hon hyser varma känslor också för Gambia där hon tillbringade en stor del av sin uppväxt. Att ha två länder så nära hjärtat ser hon som en positiv sak.

- Det har bland annat gjort att jag har fått en förståelse för att vi alla är väldigt lika oavsett vilken kultur vi hör till. Innerst inne vill människor mest känna sig sedda och älskade.

Seinabo Sey uppträder på Ruisrock 2016
- I min vardag märker jag inte av rasism så himla mycket, men jag ser ju så klart alla andra som blir utsatta för det, säger Seinabo Sey. Seinabo Sey uppträder på Ruisrock 2016 Bild: Yle/Malena Holmström Ruisrock,artist

Det är bra att vara lite knäpp

För tre år sedan befann sig Seinabo Sey på en helt annan plats i livet jämfört med i dag. Hennes pappa hade nyligen gått bort, hon sov på sin kusins soffa och hade ungefär 100 euro i månaden att leva på.

- Och allt som hände mig var nytt hela tiden, jag hade ingen koll på någonting.

Nu känner hon ett större lugn inombords, även om vardagen till och från är väldigt stressig.

- Att vara på turné är att befinna sig i ett ekorrhjul, men sedan en liten tid tillbaka känner jag att jag verkligen har landat. Jag fattade nog inte hur stressad jag var förrän nu när jag inte är det längre.

Innerst inne vill människor mest känna sig sedda och älskade.― Seinabo Sey

Som mest avslappnad känner hon sig när hon är hemma, i en nystädad lägenhet tillsammans med ett gäng vänner.

- Jag flyttade hemifrån när jag var femton och sedan dess har jag flyttat runt väldigt mycket, så att komma hem till ett hem som känns som mitt gör mig faktiskt väldigt avslappnad.

Men ännu får de trivsamma stunderna hemma vänta lite. En hel del uppträdanden väntar under sommaren, bland annat uppträdde hon på Pori Jazz i går kväll.

- För att klara av ett så hektiskt schema försöker man ta det dag för dag. Och så brukar jag tänka på en rolig sak som min pappa brukade säga: "If they think you are crazy they don’t mess with you” (Ungefär: Om de tror att du är galen så bråkar de inte med dig.) En liten dos knäpphet är alltid bra att ha!