Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan: Kuppmakarna är landsförrädare och ska straffas hårt

Tayyip Erdogan
Turkiets president Racip Tayyip Erdoğan säger att han inte tänker ge över landet till kuppmakare. Tayyip Erdogan Bild: EPA/SEBASTIAN SILVA Recep Tayyip Erdogan,erdogan,Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har landat på flygfältet i Istanbul, några timmar efter att en fraktion inom militären försökte ta över makten i landet. Erdoğan har vistats på okänd plats.

Erdoğan möttes av en skara anhängare och sade under en kort presskonferens att kuppmakarna kommer att få ett mycket strängt straff.

- En minoritet inom militären har slagit till mot vår nationella enhetlighet och vårt lands integritet. Det är landsförräderi, sade Erdoğan.

Militärer försökte ta över makten i Turkiet i natt

  • Militärer inledde sent på fredag kväll ett försök till statskupp med det uttalade syftet att trygga demokrati och mänskliga rättigheter.
  • Skottlossning och explosioner samt bombning från militärflygplan och helikoptrar har pågått hela natten. Mest i Ankara och Istanbul.
  • Över 300 personer har gripits och åtminstone 60 har dött.
  • Tidigt på morgonen ser det ut som om regeringens styrkor har klarat av att kväsa kuppförsöket till stora delar.
  • Sociala medier och två tv-kanaler i Turkiet har tidvis legat nere och det har varit svårt att få pålitliga uppgifter.
  • Svenska Yle rapporterar live om läget i Turkiet

Erdoğan anser att kuppen ger en bra möjlighet att städa upp inom militären.

- De skyldiga kommer att få betala hårt. Regeringen har blivit vald av folket. Presidenten har blivit vald av folket. Kuppmakarna kan inte bestrida att Recep Tayyip Erdoğan är befälhavare och president, sade Erdoğan.

Presidenten sade också att han inte tänker gå någonstans och att han finns mitt bland sitt folk. Enligt Erdoğan är miljoner människor ute på gatorna och protesterar mot kuppen. Antalet är inte bekräftat.

Regeringen har redan tidigare under natten riktat ett anklagande finger mot personer som hör till den turkiska tänkaren och tidigare imamen Fethullah Gülens närmaste krets. Erdoğan sade också under sitt korta uppträdande på flygfältet i Istanbul att fraktionen inom militären som ligger bakom kuppförsöket har tagit order från Pennsylvania där Gülen bor i exil.

Personer i Gülens närhet har tidigare nekat att de skulle ha något att göra med attacken.