Hoppa till huvudinnehåll

Forskare om Turkiet: Det var väntat att något skulle ske

Äldre forskare Toni Alaranta vid Utrikespolitiska institutet
Äldre forskare Toni Alaranta vid Utrikespolitiska institutet Bild: YLE/Lotte Krank-van de Burgt toni alaranta

Turkiet har befunnit sig i ett allt mer krisartat läge sedan ifjol somras. De samhälleliga motsättningarna har drivits till sin spets när president Erdoğan har centraliserat makten till sig själv i allt högre grad samtidigt som jihadister har lyckats skapa nätverk i landet. I forskarkretsar har man i ett års tid spekulerat att armén kanske kommer att ingripa, säger Toni Alaranta, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Turkiet har blivit allt mer konservativt under de senaste åren och president Recep Tayyip Erdoğan har islamiserat utbildningen och andra instanser. Det finns starka motsättningar mellan sekulära och mer konservativa islamistiska krafter i Turkiet.

– Armén har traditionellt sett sig som det sekulära systemets grundpelare, men det har förändrats under de senaste tio åren. Många i de sekulära kretsarna skulle vilja bli av med AKP och inser att det inte kommer att gå genom att rösta. Men få vill att det ska ske på det här sättet, turkarna har dåliga erfarenheter av arméns inblandning tidigare, säger Toni Alaranta.

I Turkiet har armén länge sett som sin rätt att ingripa om politiker viker av för mycket från den sekulära väg som det moderna Turkiets grundare Kemal Atatürk utstakat.

Kuppmakarna sade att Erdoğan har förstört den demokratiska och sekulära rättsstaten i Turkiet och kräver en ny grundlag. Den konservativa islamistvingen kommer att utnyttja det här, tror Alaranta.

– De kommer att säga "se nu, så här vill de sekulära störta oss från makten med våld". Erdoğan kommer att använda det här för att snabbt få igång systemet där presidenten har all makt och använda det här som motivering för att ytterligare ta mer makt åt sig själv.

Erdoğan skyller på Gülen

Det kontroversiella förhållandet mellan Erdoğan och armén är en aspekt i statskuppen. Mellan åren 2005-2008 pågick stora rättsprocesser för att städa ut officerare som var emot AKP. Men fallen lades ner när Erdoğan behövde armén i kriget mot det kurdiska arbetarpartiets militära gren PKK.

– Det talades mycket om att Erdoğan och regeringen hade förbättrade förhållanden, och så var det säkert eftersom det nu verkar vara en viss grupp inom armén som gjorde kuppförsöket, säger Alaranta.

Han säger att det var en del generaler och yngre officerare som stod bakom försöket. De högst rankade generalerna och huvudstaben var inte med.

Erdoğan var snabb att peka ut sin ärkefiende Fethullah Gülen, en religiös ledare som lever i exil i USA. Gülens rörelse har terrorstämplats och hans anhängare har effektivt rensats ut ur officiella instanser. Gülen har i ett uttalande starkt fördömt kuppförsöket.

En del går så långt som att säga att det är Erdoğan själv som har orkestrerat kuppen – just för att kunna befästa sin makt ytterligare.

– Det är omöjligt att säga något om det här förrän man vet mer om motivet. Inget är förstås omöjligt men man måste utgå ifrån att kuppmakarna agerade av egen vilja. Men vi kan vänta oss att armén kommer att putsas upp och Erdoğan har redan sagt att domare kommer att åtalas. Häxjakten mot AKP-motståndare som redan har pågått kommer att intensifieras.

Svettigt för EU

EU hamnar nu i ett obekvämt läge, säger Alaranta. EU-ledarna kan inte annat än ge uttalanden om att den demokratiskt valda regeringen måste respekteras. Hur det här påverkar EU:s flyktingavtal med Turkiet återstår att se.

– Men alla vet i hur prekärt läge den turkiska demokratin har hamnat under de senaste fem åren och några stora förändringar på den fronten är inte att vänta, säger Alaranta.

EU-kommissionens ordförande Donald Tusk säger att EU:s och Turkiets relationer och hela regionens framtid långt beror på konsekvenserna av kuppförsöket.

Hur kuppförsöket påverkar Turkiets krig mot PKK är också intressant.

– Ett tag kommer det att pågå inre uppgörelser, men kriget mot PKK pågår vid sidan om. Det kommer att vara ett veritabelt kaos den närmaste framtiden och om armén måste rensas på folk blir det intressant att se hur handlingskraftig och enig den kan vara.

Fler terrorattacker kan vara att vänta

Arméns stridsflyg har skjutit ner sina egna helikoptrar som var i kuppmakarnas händer - och då vänds tankarna lätt till inbördeskrig.

– Krig är en svår term, men det är klart att allt beror på det som händer de kommande timmarna och dagarna. Frågan är om kuppmakarna får ett bredare stöd eller om de faller på sin egen dåliga organisering.

Alaranta säger att interna stridigheter i Turkiet – hur det än går – är en ideal grogrund för jihadistiska nätverk att slå rot.

– IS och andra grupper behöver ett ställe att verka på när de har slagits tillbaka i Irak och Syrien. Ett Turkiet i kaos kommer att utnyttja.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes