Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsmannen i Nice vårdades för psykiska problem

Tomt på stranden i Nice efter attacken
Mannen på bilden har inget med attacken att göra. Tomt på stranden i Nice efter attacken Bild: IAN LANGSDON/EPA Nice,Attacker (musiker),Frankrike

Den fransk-tunisiska man som avsiktligt körde över människor i Nice i torsdags led av psykiska problem, uppger mannens familj enligt nyhetsbyråer.

Mannen dödade minst 84 personer då han avsiktligt körde över dem på strandpromenaden i Nice sent på torsdag kväll.

31-årige Mohamed Lahouajej-Bouhlels syster har överlåtit dokument till polisen som visar att han i flera års tid träffade en psykolog i sin gamla hemstad med anledning av sina problem.

Efter att han flyttade från Tunisien till Frankrike 2005 avslutades vårdförhållandet, och det är oklart om han fick psykologisk hjälp under de senaste åren.

Gärningsmannens far säger för sin del att sonen var oberäknelig och aggressiv, och familjen hade flera gånger fört honom till läkaren på grund av svåra raserianfall.

Blommor till minnet av offren i Nice.
Blommor till minnet av offren i Nice. Bild: IAN LANGSDON/EPA Nice,Frankrike,attentat

Han uppges också ha varit en depressiv ensamvarg, som i tonåren uppvisade ett självdestruktivt beteende.

Inga bevis för kopplingar till IS

Det finns inga bevis för att mannen hade kopplingar till terrororganisationer. Islamiska staten har hävdat att man står bakom attacken i Nice, men saken har inte bekräftats.

Den franska polisen kände till mannen på grund av stölder och våldsamt beteende. Man hade dock inga uppgifter om att mannen skulle ha varit intresserad av islamism eller att han på något annat sätt hade radikaliserats.

Han drack exempelvis alkohol, berättar grannar som också beskriver honom som konstig och ohövlig. Han sägs ha fått andra människor att känna sig obekväma.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve sade i dag att ifall en radikalisering inträffat hos mannen måste den ha skett oerhört snabbt.

Flera personer har gripits och förhörts av franska polisen, misstänkta för kopplingar till lastbilsmannen.