Hoppa till huvudinnehåll

Också Karisbor vill handla direkt av producenten

Kö vid en bil för att få köpa ägg.
Reko-ringen i Ekenäs lockar runt 60 personer varje vecka. Kö vid en bil för att få köpa ägg. Bild: Yle/Tove Virta bakluckeförsäljning,Ekenäs

Reko-ringen i Ekenäs mår bra men i Pojo och Västankvarn har ringarna dött ut. Nu finns det efterfrågan på reko i Karis.

Reko-ringen i Ekenäs startade för ungefär två år sedan. Ringen fyller sin funktion trots att man i dag kan köpa kött och grönsaker från lokala producenter både på torg och i matbutiken.

- Tydligen gör den det eftersom runt 60 personer kommer på reko i Ekenäs varje vecka, säger Bitte Westerlund som håller i trådarna för reko i Ekenäs.

Vad är reko?

Reko är en förkortning av rejäl konsumtion och ger kunder möjlighet att handla närmat direkt av producenten. Detta utan mellanhänder och administrativa kostnader.

Reko-ringar skapas på olika håll och består av producenter och kunder. Beställningen sköts via ett evenemang på Facebook och utdelningen sker sedan under en kort tid på en offentlig plats.

I Ekenäs ordnas det reko-utdelning varje fredag klockan 17 på Yrkeshögskolan Novias parkering i Ekenäs. I Sjundeå sker utdelningen på bibliotekets parkering på torsdagar.


I Pojo och Västankvarn i Ingå har det inte gått lika bra. Ringarna har inte haft någon verksamhet på över ett år.

- Det kom för lite försäljare och för få kunder, säger Bitte Westerlund.

Beställda rekoprodukter delas ut på utdelningsdagen.
Kunden beställer sina varor på Facebook och så finns de att hämta på en viss plats under en viss tid i veckan. Beställda rekoprodukter delas ut på utdelningsdagen. Bild: Yle/Tove Virta papperskassar,Ekenäs

I Karis har det aldrig funnits en reko-ring trots att det nu finns efterfrågan. Bitte Westerlund har själv försökt få igång en ring och letar efter någon som kunde bli administratör.

- Många i Karis frågar efter reko men det behövs någon frivillig som sätter i gång och blir administratör.

Vet vad man köper

Jelena Ahlblad från Box i Snappertuna är en av de nyare producenterna i Ekenäs reko. Hon säljer bröd och bakverk och har också deltagit en gång i reko i Sjundeå.

Hon tilltalas av konceptet med försäljning utan mellanhänder.

- Kunderna vet vad de får. Köper de bullar av mig så vet de att jag bakar dem samma dag.

Jelena Ahlblad och Bitte Westerlund vid eken på Yle Västnylands gård.
Jelena Ahlblad och Bitte Westerlund gillar konceptet med reko. Jelena Ahlblad och Bitte Westerlund vid eken på Yle Västnylands gård. Bild: Yle/ Bubi Asplund försäljning,Västnyland,Ekenäs,mat,närproducerad mat,reko,Raseborg

Ahlblad har tidigare sålt bullar, limpor och toscakakor på till exempel Snappertunadagen. Hon provar som bäst på vad kunderna i reko-ringen vill ha.

- Jag bakar enligt beställningarna. Du kan beställa två eller tio bullar.

Torgen stoppar Ekenäs-reko från att växa

På andra ställen i landet har reko-ringarna växt sig väldigt stora. I Ekenäs är handeln ännu rätt småskalig. Bitte Westerlund tror att det har att göra med de många torg som ordnas i regionen.

- Vi har fantastiska torg och därför har kanske reko i Ekenäs inte blivit så stort.

Westerlund tillägger ändå att det är enklare för producenten att leverera till reko än att stå flera timmar och sälja på ett torg och betala för en torgplats.

Kommentarer

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland