Hoppa till huvudinnehåll

Omkring 200 människor dödade i Turkiet

Människor samlas omkring en sårad man i Ankara.
Människor samlas omkring en sårad man i Ankara. Människor samlas omkring en sårad man i Ankara. Bild: EPA/STR Turkiet,militärkupper,sårade,Ankara

Omkring 200 personer rapporteras ha dödats i Turkiet men uppgifterna är mycket motstridiga. Obehagliga bilder på människor som mejas ner av militärfordon sprids på sociala medier.

På fredagskvällen utfärdade kuppmakarna ett utegångsförbud men presidenten uppmanade folk att ta sig ut på gatorna för att protestera. Många lydde presidentens uppmaning.

I Istanbul ska militären ha öppnat eld mot civila som försökte korsa Bosporenbron. På sociala medier sprids obehagliga bilder på civila som blir ihjälskjutna och överkörda av militärfordon.

Obeväpnade människor ska också ha lagt sig på gatan framför militärfordon för att stoppa deras framfart.

På lördagsmorgonen uppmanade presidenten folk att fortsätta protestera. En del människor ska också ha fått ett textmeddelande av turkiska myndigheter med en uppmaning att gå ut på gatorna och protestera.

Hoppa över Twitterpostning

Många av dem som potesterar säger att de inte gör det för att de stöder regeringen utan för att de motsätter sig att en demokratiskt vald regering störtas genom en statskupp.

Uppgifterna om hur många människor som har dödats är mycket motstridiga, men enligt flera källor rör det sig om omkring 200.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes