Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals gripna i utrensning efter kuppförsöket i Turkiet

Tusentals soldater har gripits efter militärkuppen.
Tusentals soldater har gripits efter militärkuppen. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU Turkiet

De turkiska myndigheterna sade sig på lördagen ha full kontroll igen efter kuppförsöket som inleddes på fredagskvällen. Många frågetecken återstår kring vad som egentligen hände.

De turkiska myndigheterna har gått hårt åt alla som man anser att har någon kopplingar till kuppen och gripit 2 839 militärer. Bland de gripna finns också flera högre officerare.

Samtidigt har man också avsatt över 2 700 domare och åklagare runtom i landet och beordrat att de ska gripas. Flera av dem representerar högre rättsinstanser.

Premiärminister Binali Yıldırım har uppgett att man har gripit de mest centrala figurerna som låg bakom kuppen och att alla kommer att straffas ordentligt.

– Kuppmakarna var inte soldater, de är terrorister, sade han på lördagseftermiddagen.

På Twitter i Turkiet har hashtaggen #Idamistiyorum, som betyder ungefär "jag vill ha dödsstraff", varit den mest populära under lördagen.

De fyra partierna i det turkiska parlamentet har fördömt kuppförsöket i ett gemensamt uttande. Partierna säger att de nu uppvisar en "historisk" enighet.

Erdoğans ärkerival pekas ut

Kuppförsöket ska enligt regeringen ha utförts av en liten fraktion inom armén, men det är fortfarande oklart vem som egentligen ligger bakom. Turkiets tillförordnande överbefälhavare sade under förmiddagen att det främst var militärer från flygvapnet som var inblandade.

Tidningen Independent skriver att flera av de gripna soldaterna har sagt att de inte hade någon aning om att de deltog i en kupp och att befälhavare hade sagt att det handlade om en militärmanöver.

Några soldater säger att de förstod att de var delaktiga i en kupp först när de såg civilpersoner klättra på stridsvagnarna.

President Recep Tayyip Erdoğan beskyller sin ärkefiende Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, för att ha organiserat kuppen. Gülen har fördömt kuppen och sagt att han absolut inte hade något med den att göra.

- I egenskap av en person som har lidit under flera militärkupper, är det synnerligen förolämpande att bli anklagad för att ha kopplingar till en sådan, sade Gülen.

På sociala medier florerar rykten om att presidenten själv har iscensatt militärkuppen.

Erdoğan har sagt att Turkiet kommer att begära Gülen utlämnad. USA:s utrikesminister John Kerry vill att Turkiet presenterar bevis på Gülans delaktighet ifall landet kommer med en formell utlämningsbegäran.

USA har ett utlämningsavtal med Turkiet sedan 1981. Det förbjuder utlämning ifall personen som begärs utlämnad anklagas för brott av politisk karaktär, men om personen utfört handlingar som riktat sig mot stats- eller regeringschefer gäller inte det här undantaget.

Blodig natt

Det har förekommit motstridiga uppgifter om hur många människor som har dödats under kuppförsöket. Premiärministern sade att åtminstone 160 personer har dödats, medan andra källor uppger att det rör sig om över 200.

Bland offren finns personer som tillhör kuppmakarna, poliser och åtminstone ett femtiotal civila. Över 1 400 människor har skadats.

På sociala medier har det cirkulerat bilder och filmer på människor som blir skjutna eller överkörda av militärfordon. Det finns också bilder på soldater som lynchas av en folkmassa, medan polisen ser på.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes