Hoppa till huvudinnehåll

EM-guld! HIFK:s Viivi Lehikoinen etta på 400 meter häck

Viivi Lehikoinen löper
Lehikoinen löpte tre tiondelar sämre än årsbästa – det räckte. Viivi Lehikoinen löper Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Viivi Lehikoinen

För andra dagen i rad får Finland fira ett guld i U18-EM i friidrott. HIFK:s storlöfte Viivi Lehikoinen var favorit i finalen på 400 meter häck i Georgien – och höll för trycket. Elina Kinnunen tog brons i spjut.

Den finländska segerfesten fortsatte på söndag.

På lördag imponerade stavhopparen Alina Strömberg stort då hon knep guld med resultatet 415. Kiira Väänänen följde upp med en bronsmedalj i slägga.

Vann med en tiondel

Nu var det stora löftet Viivi Lehikoinens tur att glänsa.

Lehikoinen tog sig lätt till final med tiden 59,89 och var storfavorit då medaljerna stod på spel i söndagens lopp på 400 meter häck.

Lehikoinen gick snabbt upp i ledning och utmanades först på upploppet. Segertiden skrevs 58,28. Schweiziskan Yasmin Giger slutade tvåa på 58,39 medan spanjorskan Sara Gallego tog brons på 58,73.

Tunga ben

Löparna som slutade på placeringarna två till sex stod för personbästa i tävlingen. Lehikoinen löpte inte ens årsbästa, men segrade ändå.

– Tiden var inte så värst bra. Benen kändes lite tunga och vädret var utmanande. Det viktigaste var att jag segrade och blev Europamästare, säger Lehikoinen till friidrottsförbundet.

SFI-föreningarna Larsmo IF och HIFK har nu tagit en guldmedalj var i EM.

Brons till Kinnunen

Det blev också ett EM-brons för Finland på söndag.

Elina Kinnunen säkrade medaljen först i den sista omgången, då hon kastade nytt personbästa, 57,40. Ett till bevis på att finländarna klarade av att hålla huvudet kallt då det gällde som mest i EM.

Resultat:

1. Viivi Lehikoinen FIN 58,28
2. Yasmin Giger SUI 58,39 PB
3. Sara Gallego ESP 58,73 PB
4. Jean Iman FRA 59,21 PB
5. Karoline Daland NOR 59,23 PB
6. Iulia Nicoleta Banaga ROM 59,71 PB
7. Natalia Wosztyl POL 60,69
8. Neele Schuten GER 61,03