Hoppa till huvudinnehåll

Kravet: Stäng av hela Ryssland från OS

Kollage med de olympiska ringarna och Rysslands flagga.
Kollage med de olympiska ringarna och Rysslands flagga. Bild: All Over Press dopning,olympiska spelen,Ryssland

Antidopingbyråer från ett flertal länder kräver nu att Ryssland helt ska stängas av från OS som börjar i Rio de Janeiro om mindre än tre veckor. Det här rapporterar New York Times.

Ryska friidrottare har redan blivit avstängda från OS på grund av den systematiska dopningen som funnits i landet under en längre tid. Nu kan samma ske även för ryska idrottare i andra grenar som finns med på det olympiska programmet.

Tidningen New York Times har tagit del av mejlkorrespondens där det framgår att ett flertal länder och idrottargrupper nu tänker vädja till internationella olympiska kommittén IOK att hela Ryssland stängs av från OS.

– Vi ber inte om det värsta och vi hoppas att det inte finns någon landsomfattande dopning. Men om vi inte förbereder oss för alla möjliga utfall så uppfyller vi inte vårt löfte till rena idrottare, säger Travis Tygart som är chef för USA:s antidopningsbyrå.

Ny rapport ska publiceras

Nästa vecka är det tänkt att en ny rapport kring rysk dopning under OS i Sotji ska presenteras. För två månader sedan gick den förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtjenkov ut med uppgifter om att åtminstone 15 ryska medaljörer var dopade i Sotji.

Det är med anledning av den här rapporten som man nu kräver att IOK tar till drastiska åtgärder mot Ryssland.

– Det är mycket troligt att rapporten kommer att bekräfta det som kommer att vara en av de största dopningsskandalerna i historien, säger Joseph de Pencier som är vd för branschorganisationen iNADO.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport