Hoppa till huvudinnehåll

Kuppförsöket chockade turkarna i Finland

Journalisten Arda Yildirim vid Galata-bron i Turkiet.
Läget har länge varit väldigt polariserat och eldfängt, så man kunde förvänta sig att något skulle hända. Samtidigt kände jag mig ärligt överraskad, säger journalisten Arda Yildirim. Journalisten Arda Yildirim vid Galata-bron i Turkiet. Bild: Dora Grön Turkiet,Istanbul

Under lördagsnatten satt journalisten Arda Yildirim på sommarstugan i Finland och uppdaterade sina släktingar om händelserna i Istanbul medan de turkiska medierna låg nere. Hon berättar att många av hennes bekanta i Turkiet är trötta på det instabila läget och känner sig uppgivna inför den osäkra framtiden.

När nyheterna om oroligheterna i Turkiet började strömma in på lördagskvällen satt Yildirim på sommarstugan, fastnaglad framför medierna med mobilen i handen tillsammans med sin turkiska pappa.

Under kuppförsökets första timmar var det svårt att få tag på information om vad som faktiskt hände på ort och ställe, eftersom många medier låg nere. Yildirims vän i Istanbul lyckades dock uppdatera läget via sociala medier.

Därefter byttes rollerna.

- Rätt snart blev det vi som uppdaterade våra turkiska bekanta om läget i Istanbul, eftersom vi visste mer än de tack vare internationella medier. Många såg arméns flygplan, men de som inte bodde i Istanbuls centrum hade ingen aning om att Bosporenbron hade stängts.

Polariserade åsikter

Yildirim har hållit sig uppdaterad angående turkisk politik, eftersom hennes farföräldrar bor i Istanbul och familjen varje år brukar besöka landet för att hälsa på släkt och bekanta. Ändå kunde hon inte förutspå kuppförsöket.

- Jag var väldigt chockad, särskilt när allt det här skedde så snabbt efter tragedin i Nice. Lokalborna som följer med politiken sade till oss att det här var att vänta, men tidpunkten och arméns inblandning kom som en total överraskning också för dem.

Journalisten Arda Yildirim sitter vid ett torg i Istanbul, Turkiet.
Journalisten Arda Yildirim sitter vid ett torg i Istanbul, Turkiet. Bild: Dora Grön Istanbul,Turkiet

Arda Yildirim har stött på väldigt varierande kommentarer och reaktioner angående kuppförsöket på grund av den polariserade situationen i Turkiet, då ungefär hälften av landets befolkning stöder president Erdogan.

Hennes bekanta har främst uttryckt oro.

- Situationen är väldigt svår. Framtidsutsikterna har varit osäkra redan tidigare, men nu ser det verkligt ovisst ut. Samtidigt är folk väldigt trötta på allting och känner uppgivenhet inför ovetskapen om vad som ska hända härnäst. Många säger att vi bara kan vänta och se, säger hon.

En demokratiskt vald regering borde handla demokratiskt

Efter kuppförsöket har det främst varit Erdogans uppbackare som tagit över gatorna, medan de som motsätter sig regeringen håller sig undan.

- Många som demonstrerar på gatorna säger att de försvarar demokratin, men man måste komma ihåg att regeringen också har tagit många odemokratiska beslut. En demokratiskt vald regering borde också handla demokratiskt, säger Yildirim.

Att regeringens motståndare nu håller sig undan säger enligt Yildirim en hel del om hur läget är för människor med avvikande åsikt.

- Det talas om att straffa kuppmakarna och återinföra dödsstraff, väldigt hårda tongångar alltså. Just nu verkar människorättsfrågorna väldigt avlägsna för Turkiet. Jag hoppas att vi kommer att se en dag då man inte behöver vara rädd för att fritt uttrycka sin åsikt.