Hoppa till huvudinnehåll

Över 6 000 gripna i Turkiet - Erdoğan lovar "rensa ut viruset"

Turkiets president ber vid en ksita under begravning av dem som dödades under kuppen
Erdogan bad på söndagen vid en kista under begravningen av en del av dem som dödades under kuppförsöket. Turkiets president ber vid en ksita under begravning av dem som dödades under kuppen Bild: EPA/SEDAT SUNA Recep Tayyip Erdogan

Antalet dödsoffer i den misslyckade kuppen i Turkiet steg på söndagen till över 290 samtidigt som utrensningen av president Recep Tayyip Erdoğans motståndare fortsatte i snabb takt.

Erdoğan började genast efter kuppförsöket rensa ut sina motståndare från militären och rättssystemet.

På lördagen greps 3 000 militärer, bland dem flera officerare, och ungefär lika många domare och åklagare avsattes och greps.

Ytterligare hundra domare och åklagare samt 60 militärer greps på söndagen för delaktighet i den misslyckade militärkuppen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Sammanlagt har nu över 6 000 människor gripits och mer är att vänta, säger justitieministern. Erdoğan lovade på söndagen att han kommer att fortsätta rensa ut vad han kallar "det virus" som infekterat institutioner.

Att gripandena gått så fort och effektivt har gett vatten på kvarn för dem som tror att presidenten själv orkestrerade kuppen för att få mer makt och bli av med oppositionella.

Begravningar efter militärkuppen i turkiet
265 människor dödades under det misslyckade kuppförsöket, av dem ska 104 ha varit "kuppmakare" och resten till stor del civila. Begravningarna började på söndagen. Begravningar efter militärkuppen i turkiet Bild: EPA/SEDAT SUNA begravning,Turkiet,militärkupper

Erdoğan säger att landets utrikes- och justitieministrar kommer att skriva till västerländska regeringar och kräva att alla så kallade "gülenister" utlämnas till Turkiet.

Han syftar på sin ärkefiende, imamen Fethullah Gülen som lever i exil i USA, och som Turkiet krävt att USA utlämnar. Någon formell utlämningsbegäran har Turkiet dock inte gjort.

Många i den turkiska militären och flera tjänstemän sägs vara anhängare av Gülen, som är inspirationen bakom den inflytelserika oppositionsrörelsen Hizmet.

Erdoğan och Gülen var tidigare allierade men är nu bittra fiender.

Erdoğan har beskyllt Gülen för att vara hjärnan bakom kuppförsöket, vilket Gülen själv starkt förnekar.

Förhållandet till USA kan inflammeras

USA varnar för sin del Turkiet för att antyda att landet skulle ha haft något med kuppförsöket i Turkiet att göra.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att sådana uttalanden är ytterst falska och skadliga för ländernas relation.

Kerry talade efter att den turkiska arbetsministern insinuerade att USA var inblandat i militärkuppsförsöket och kritiserade USA för att de inte lämnar ut Gülen.

USA:s utrikesminister John Kerry
John Kerry varnade tuirkiet för att säga att USA är med i kuppförsöket. USA:s utrikesminister John Kerry Bild: EPA/YURI KOCHETKOV John Kerry

Erdoğan påminde på lördagen USA om att Turkiet aldrig har nekat amerikanska krav på utlämning av ”terrorister”.

– Om vi är strategiska allierade så borde ni hörsamma vår önskan, sade Erdoğan i ett tal på lördagen.

John Kerry, som talade i Luxemburg, säger att Turkiet först måste ge dem vattentäta bevis innan USA kan göra en bedömning om en utlämning är nödvändig.

Amerikanska soldater satt instängda

Bland de militärer som greps under söndagen fanns en del på flygbasen Incirlik, bland annat basens befälhavare.

Också USA använder basen för sina flygattacker mot IS i Syrien och Irak. Så gott som varje dag har bombplan lyft från flygbasen i södra Turkiet, men i över ett dygn var det helt tyst.

Turkiet stängde sitt luftrum och avbröt eldistributionen till flygbasen som tvingades använda reservgeneratorer för att få el. På söndag eftermiddag öppnade Turkiet basen igen.

Enligt Turkiet handlade stängningen om en nödåtgärd för att hindra att rebelliska soldater använder det turkiska luftvapnets plan mot civila mål, efter uppgifter om att en del av de plan som användes under kuppen skulle ha fått service på basen.

Turkiet lät motvilligt USA använda flygbasen för attacker mot IS, och om stängandet av basen var ett sätt att knäppa USA på näsan kan ländernas förhållande försämras ytterligare.

Kring 1 500 amerikanska soldater satt isolerade på basen i över ett dygn.

Också Storbritanniens och Saudiarabiens luftvapen opererar från basen och Tyskland har 250 soldater stationerade där. Natos taktiska kärnvapen förvaras dessutom på basen.

Turkiet är allierad med den USA-ledda koalitionen, men ser ändå kurderna som ett större hot än IS. USA har för sin del utbildat kurdiska krigare att strida mot IS.

Medan basen var stängd fortsatte luftangreppen mot IS, men med plan från andra baser.

Kritik från Frankrike - stöd från Ryssland

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault säger i fransk TV att militärkuppsförsöket inte ger Erdoğan rätt att strunta i demokratiska principer.

Rensningar i rättssystemet är inte acceptabla och rättsstaten måste fungera, säger Ayrault.

Han ifrågasätter också Turkiets pålitlighet i den USA-ledda koalitionens kamp mot IS och säger att han kommer att ta upp frågan under koalitionens möte i Washington nästa vecka.

EU har hittills varit väldigt försiktig med att kritisera Turkiets människorättskränkningar och begränsande av yttrandefriheten på grund av flyktingavtalet, men kuppen kan anstränga också relationerna mellan USA och EU.

Ryssland och Turkiet har däremot tinat sina relationer, som varit isiga sedan Turkiet sköt ner ett ryskt militärplan i november i fjol på gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Rysslands president Vladimir Putin har i ett telefonsamtal uttryckt sitt stöd för Erdoğan. Putin beklagade kuppförsöket och önskade att stabiliteten återvänder till Turkiet så fort som möjligt.

Erdoğan lovade för sin del att Turkiet gör allt för att ryska turister i landet ska vara säkra.

Putin och Erdogan talade tidigare i somras för första gången i telefon sedan nerskjutningen av planet och Ryssland lovade då bland annat lyfta sanktionerna mot Turkiet.

Putin och Erdoğan kommer att träffas personligen i augusti.

Läs också