Hoppa till huvudinnehåll

Pajunen utmanade Sandblom – Mörö laddade batterierna inför FM

Linda Sandblom stod för finskt rekord i juni 2016.
Linda Sandblom kirrade SFI-guldet i Alberga, men stannade på 184. Linda Sandblom stod för finskt rekord i juni 2016. Bild: Heidi Koivunen/ All Over Press Linda Sandblom

SFIM i friidrott fortsatte i Alberga under söndagen. På plats fanns för stjärnglansens skull också två olympier, Oskari Mörö och Linda Sandblom.

Mörö deltog inte i tävlingarna under SFI-mästerskapen under veckoslutet. Esbo IF-löparen valde att inte delta i hemmamästerskapen för att få lite vila efter EM i Amsterdam, där han blev fjärde i finalen på 400 meter häck. Istället blir det Kalevaspelen nästa vecka i Uleåborg.

– På Kalevaspelen ska jag löpa utan häckar, och förväntar mig förstås personbästa och en hård kamp om det finländska mästerskapet. Det är skönt att ibland få löpa slätt också, så det ska också bli intressant, säger Mörö.

Det största på programmet är såklart OS i Rio, dit Mörö skaffade biljetten i och med sin finfina tid i Amsterdam. Efter Kalevaspelen börjar förberedelserna på allvar.

– Slutet av juli åker vi ner och filar på formen och bekantar oss med klimatet. 15 augusti blir det första starten, och förhoppningsvis blir det mera starter redan följande dag

Inga rekord för Sandblom

Den andra OS-deltagaren på plats var Hangö IK:s höjdhoppare Linda Sandblom. Sandbloms uppladdning inför Rio fortsatte i Alberga men vädret var kanske inte helt optimalt, då hon stannade på 184.

Elin Pajunen, silver i höjdhopp SFIM 2016
Elin Pajunen, silvermedaljör i höjdhopp med 178! Elin Pajunen, silver i höjdhopp SFIM 2016 Bild: Yle if åsarna

Det blev ändå guld för Sandblom som fick sparra ordentligt mot IF Åsarnas Elin Pajunen på upp till 180 centimeters höjd. Pajunen fixade nytt personbästa, 178, och en silvermedalj för Kronobyföreningen, och siktar nu på junior-FM efter en fin säsong.

– Jag hoppade 177, mitt gamla rekord, i första tävlingen för säsongen, så det har varit några tävlingar som det har stampat på stället så det är skönt att det lossnade nu igen, säger Pajunen.

Säsongsbästa och finlandssvenskt guld för Åstrand

Jonathan Åstrand hittade också till Alberga idrottsstadion och stod på herrarnas 100 meter för säsongsbästa då han knep segern med tiden 10,61, före Borgå Akilles Willhem Kajander och Artem Lopatenko, HIFK.

Damernas 100 meter tog Anna Julin från IF Nykarleby hem på tiden 12,29. Kusinen och lagkamraten Jonna Julin kom in som bronsmedaljör i damernas 400 meter, bakom IF Drotts Jeanine Nygård på andra plats och segrande Sanna Erkinheimo från HIFK, Erkinheimos tid stannade på 56,02.

Korta häcken för damer vann HIFK-löparen Cecilia Sandell, med tiden 13,97 i sin första korta häck för säsongen. På herrsidan segrade Esbo IF:s Joli Koivu på 14,55.

Conny Karlsson byggde vidare på sitt SFI-silver i kula med att knipa guldet i herrarnas diskus. Sjundeåkastaren Fredrik Fröberg fixade nytt PB på 61,01 i herrarnas slägga, vann gjorde Joachim Koivu, Esbo IF.

Alla resultat från SFI-mästerskapen i Alberga hittar du här.