Hoppa till huvudinnehåll

Succén fortsätter för nya tabellettan IFK Mariehamn – HJK förlorade borta

Jani Lyyski gestikulerar.
Jani Lyyskis IFK Mariehamn har gått från klarhet till klarhet i år. Jani Lyyski gestikulerar. Bild: All Over Press Jani Lyyski,IFK Mariehamn

IFK Mariehamn har vunnit fyra matcher på raken och toppar nu fotbollsligatabellen. På söndag föll jumbon PK-35 med 0–2. Samtidigt vann Ilves över HJK på hemmaplan med 1–0.

Några lag har imponerat på allvar, men det råder ingen tvekan om att IFK Mariehamn är årets succélag nummer ett i fotbollsligan.

På söndag radade IFK Mariehamn upp sin fjärde seger på raken, då ligajumbon PK-35 fick ge sig med 0–2. Dever Orgill och Jani Lyyski stod för målen i den första halvleken. Orgill toppar nu målskyttetabellen i ligan med åtta fullträffar, lika många som SJK:s Roope Riski har stått för. Lyyskis mål var hans tredje den här säsongen.

– Vi tog ledningen med både 1–0 och 2–0 och spelade en stabil första halvlek. Där avgjorde vi matchen, säger Jani Lyyski till Yle Sporten.

IFK Mariehamns försvar är urstarkt

På 17 matcher har ålänningarna släppt in endast nio mål, överlägset minst av ligalagen den här säsongen. KuPS är näst bäst med 13 insläppta mål.

– Vi har haft kontinuitet i många år och jobbar nu hårt tillsammans. Vi har en väldigt bra stämning i laget och det är roligt. Vi har högt till tak och vi vågar prata känslor med varandra, fortsätter Lyyski.

IFK Mariehamn har inte förlorat en match sedan maj. Sviten ser inte ut att brytas i första taget. Ålänningarna blir att räkna med i titelstriden.

HJK förlorade – Rexhepi rosenrasande

Slutsålt på hemmaplan och en seger över HJK. Söndagen blev en dag att komma ihåg för Ilves.

Emile Paul Tendeng gjorde matchens enda mål på straff i slutet av den första halvleken. Ilves spelade smart efter pausvilan. HJK:s Atomu Tanaka hade ett farligt skott i slutet av matchen – annars var det Ilves som förde spelet.

Lum Rexhepi brände propparna på stopptid. Han tog dagens andra gula kort och passade på att sparka till en ställning med vattenflaskor på vägen till duschen.

HJK ligger nu tvåa i tabellen, tre poäng efter IFK Mariehamn.

RoPS vann över FC Lahti med 2–1.

Robert Taylor gjorde RoPS första mål i matchen och firade med en Pokémongest.

Resultat:

PK-35–IFK Mariehamn 0–2 (0–2)
Dever Orgill 11, Jani Lyyski 38

Ilves–HJK 1–0 (1–0)
Emile Paul Tendeng, 41

FC Lahti–RoPS 1–2 (0–1)
FC Lahti: Länsitalo 48
RoPS: Taylor 3, Mäkitalo 85