Hoppa till huvudinnehåll

WTO: Inte oetiskt att äta quinoa

Bakverk gjorda på quinoa
Bakverk gjorda på quinoa Bild: Martin Alipaz quinoa,frö

Folk i västvärlden kan med gott samvete äta quinoa, slår en utredning av Internationella handelscentret fast.

Befolkningen i de områden som odlar quinoa blir inte utan de nyttiga fröna även om människor i rika länder konsumerar dem, visar utredningen.

Det har länge talats om att den globala quinoaboomen orsakar svält i Peru och Bolivia för att priset på det näringsrika spannmålet blivit så högt att lokalbefolkningen inte längre har råd att köpa det.

Många har därför av etiska skäl valt bort quinoa från sin diet.

Utredningen som är beställd av FN och Världshandelsorganet WTO visar att priset på den lokala marknaden inte stigit så mycket att det påverkat människornas köpförmåga.

Tvärtom har den prisstegring som förekommit gynnat de fattiga samfunden och förbättrat levnadsförhållandena åtminstone i Peru.

Odling av quinoa i Anderna
Odling av quinoa i Anderna Bild: MARTIN ALIPAZ quinoa,frö,Peru

I synnerhet kvinnornas inkomster har ökat i och med exporten av quinoa. Det är vanligtvis kvinnor som odlar grödor eftersom deras möjligheter till annat slags lönearbete är begränsat.

Bäst växer quinoa i Anderna där det är kyligt, soligt och torrt. Quinoa förekommer också i vilt och oförädlat tillstånd i Anderna.

Supergröda som passar många trenddieter

Quinoa räknas vanligtvis till de så kallade supergrödorna.

Orsaken till att örten quinoas näringsrika frön blivit så eftertraktade i västvärlden är att de är glutenfria (lämpar sig för personer med celiaki) och de har lågt glykemisk index (passar för dem som vill undvika snabba kolhydrater).

De innehåller mycket kostfibrer och kalcium, de har rikligt med mineraler och spårämnen men endast lite fett.

Quinoa finns i många olika färger och storlekar. Vanligast är vit, röd och svart, men det finns också blå quinoa.

Marknaden i väst favoriserar de storkorniga ljusa sorterna, vilket har fått odlingen av de traditionella mörkare sorterna att tackla av.

Försök med odling av quinoa har gjorts även i Finland i liten skala under de senaste åren. Arbetet med att få fram en sort som passar för inhemsk odling fortsätter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes