Hoppa till huvudinnehåll

Det ekonomiska värdet avgör om man får skjuta varg för att skydda husdjur

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

Om en varg tas på bar gärning när den attackerar ett husdjur - får man då skjuta rovdjuret? Den frågan debatterade Jan-Ove Nyman, ÖSP:s verksamhetsledare, i sin blogg i våras efter att en vildsvinsfarmare i Norra Karelen sköt ihjäl en björn som rev hans svin.

Natten till söndag revs tretton får i Övermark och i mitten av juli rev en varg 14 får i Malax. Det är länge sedan vargen har ställt till med lika omfattande skador på husdjur i Österbotten.

- För ungefär tio år sedan gjorde vargen en liknande skada på nästan samma ställe i Malax, säger Stefan Pellas, jaktchef på Finlands Viltcentral i Kust-Österbotten.

I höstas rev en varg en ko i Tjöck.

Det är svårt att fastställa exakt hur många vargar som rör sig i landskapet. De rör sig långa sträckor och de vargobservationer som görs kan handla om samma individer. Pellas uppskattar att antalet vargar som rör sig i Österbotten inte är fler än fyra till fem stycken.

Stefan Pellas, Finlands viltcentral.
Stefan Pellas. Stefan Pellas, Finlands viltcentral. Bild: Yle /Moa Mattfolk finlands viltcentral

Mest i Lappland

De största rovdjursskadorna sker i Lappland, där rennäringen är utsatt.

- Där sker skador för miljoner och åter miljoner euro. I västra och södra Finland har inte skadorna varit så stora ekonomiskt ännu. Det kan ju öka om bestånden ökar, om vi får mycket varg och har tamboskapen på bete, säger Stefan Pellas.

Om djurhållaren tar en varg på bar gärning, i färd med att riva får, är det inte utan vidare tillåtet att skjuta den. Det kan också bedömas vara en nödtillståndshandling enligt strafflagens fjärde kapitel.

Man kan beviljas dispens för att få skjuta ett djur som hotar boskap eller utgör en uppenbar fara. Om man inte har dispens och man ändå avlivar, till exempel en varg, blir det polisutredning och i värsta fall fällande dom.

Kommissarie Vesa Toivanen på Österbottens polisinrättning säger att det måste prövas från fall till fall. Det är inte alltid ärendet ens går ända till domstolen.

Om handlingen har begåtts för att rädda "ett rättsligt skyddat intresse" och om man inte kunde göra det på annat sätt kan den som sköt djuret frias från straff.

Ekonomiskt värde avgör

Jan-Ove Nyman, verksamhetsledare på Österbotten Svenska Producenter, ÖSP, började fundera på saken då han hörde nyheten om att en vildsvinsfarmare i Norra Karelen hade skjutit en björn som rev hans vildsvin.

Den händelsen utreddes som jaktskyddsbrott. Jan-Ove Nyman skrev i sin blogg att han trodde det var tillåtet att skydda sina djur i nödvärn.

- Det blir nog alltid rättssak av det. Man kan skydda sig själv som nödvärn men man kan inte skydda sin egendom enligt samma principer. Men det finns något som heter nödtillstånd. Om värdet på fåren är större än värdet på vargen så kan man skjuta, säger Nyman.

Kruxet ligger i hur man mäter värdet. Listvärdet på en varg är högre än ett får men bakom fåret kan det ligga flera år av avelsarbete. Dessutom är hela fårflocken hotad, och inte bara ett får, om vargen tagit sig in i hagen.

Bestämmer man sig för att avliva en varg i fårhagen, får man bereda sig på att bli föremål för en polisutredning.

Kan man konstatera att det var den enda möjligheten och att det förelåg en uppenbar fara, kan gärningsmannen frias från straffansvar, enligt lagparagrafen om nödtillstånd.

Inget modellcase

Polisen kan avsluta utredningen eller så kan åklagaren lägga ner åtalet eller besluta att inte väcka åtal. Men frågan är om det är värt att ta risken? För det kan även hända att man får en fällande dom på nacken.

- Vi har inte några modellcase att utgå från, utan det bedöms från fall till fall, säger kommissarie Vesa Toivanen på Österbottens polisinrättning.

Ett tillräckligt högt elstängsel är det bästa sättet att skydda boskapen mot rovdjur. Samma råd kommer både från polisen och viltcentralen. Det är också möjligt att få ersättning från staten för elstängsel.

- Stängslet har ganska stark ström och elstöten de får i nosen gör ont, helt enkelt, säger Stefan Pellas.

Men vid strömavbrott fungerar inte stängslet. I Malax hade vargen eller vargarna tagit sig in i fårhagen under stängslet i ett dike, där vattennivån hade sjunkit och lämnat en öppning där vargarna kunde krypa in.

Läs också