Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsmannen i Nice var intresserad av radikal islamism

Två poliser går förbi en graffitimålning som hedrar offren i attacken i Nice.
Två poliser går förbi en graffitimålning som hedrar offren i attacken i Nice. Bild: EPA/IAN LANGSDON Nice,körbanor,Frankrike,terrorattacker

Den misstänkte i Nice hade ett tydligt intresse för radikal islamism och attacken mot den populära strandpromenaden var överlagd och noga planerad. Det sade den franska åklagaren François Molins under en presskonferens på måndagen.

Det finns inga bevis för direkta kopplingar mellan gärningsmannen i Nice, 31-åriga Mohamed Lahouaiej Bouhlel, och terrororganisationen Islamiska staten, enligt utredare. Däremot hade Bouhlel nyligen sökt efter information på internet om tidigare attacker utförda av IS.

Enligt den franska åklagaren François Molins visar polisutredningen att Bouhlel gjort sökningar på bland annat attacken mot en nattklubb i Orlando och polismorden i Parisförorten Magnanville där två poliser dödades förra månaden.

Polisen har i hans dator hittat våldsamma bilder och videor kopplade till radikal islamism, IS och al-Qaida. Därtill letade Bouhlel nästan dagligen efter information om fastemånaden Ramadan och Koranen, samt efter religiösa sånger som IS använder i sin propaganda.

Sedan den 1 juli hade gärningsmannen också sökt på orden ”hemska dödliga olyckor”.

Odlade skägg av religiösa skäl

Myndigheterna tror att Bouhlel radikaliserades väldigt snabbt och ska fram tills nyligen inte ha visat upp några tecken på att vara religiös. Enligt Molins åt Bouhlel fläskkött, drack alkohol, tog droger och hade "sex hejdlöst".

Franska åklagaren Francois Molins.
François Molins Franska åklagaren Francois Molins. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT francois molins,åklagare

Men åtta dagar före attacken började Bouhlel odla skägg, enligt åklagaren Molins. Till bekanta ska Bouhlel ha sagt att han hade skägg av religiösa skäl och att han inte kunde förstå varför IS inte kunde ha ett eget territorium.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har också sagt att han tror att gärningsmannen i Nice blivit radikaliserad mycket nyligen. Men senast på måndagen sa Cazeneuve att det inte finns några bevis som knyter honom vid ett terrornätverk.

IS har anmält att gärningsmannen var deras soldat.

Hyrde lastbilen för 1 600 euro

Attacken på Promenade des Anglais i Nice ska dessutom ha varit planerad. Bouhlel besökte strandpromenaden vid ett flertal tillfällen före torsdagen och tog selfies där under dagen för attacken.

Lastbilen hyrde han den 4 juli för 1 600 euro.

Polisen har gripit sammanlagt sex personer som misstänks för inblandning i attacken.

Tusentals samlas på strandpromenaden i Nice för en tyst minut den 18 juli 2016.
Tusentals samlas på strandpromenaden i Nice för en tyst minut. Tusentals samlas på strandpromenaden i Nice för en tyst minut den 18 juli 2016. Bild: AOP Nice,Frankrike,Tyst minut,Minnesstund,terrorattacker,Franska rivieran,badstränder,folkmassa

84 människor dog och över 300 skadades i förra veckans attack. 74 personer vårdas fortfarande på sjukhus, för 19 stycken är tillståndet kritiskt. Bland dödsoffren har 13 kroppar ännu inte identifierats.

På måndagen hölls en tyst minut i Nice för att hedra offren.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes