Hoppa till huvudinnehåll

Nästa vår måste bollhallen monteras ner

kupoltältet i nickby 14.07.16
kupoltältet i nickby 14.07.16 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,nickby fotbollshall

I slutet av mars var det tänkt att bollhallen i Nickby i Sibbo skulle monteras ner. Så blev det inte.

Företaget som i Finland har representerat den italienska tillverkaren, har nämligen gått i konkurs. Tillsvidare har idrottsföreningen Sibbo vargarna inte hittat något annat företag som skulle klara av att montera ner övertryckshallen.

- I princip kunde vi göra det med talkokrafter. Vi skulle nog få ihop en tillräckligt stor arbetsstyrka. Problemet är att det också behövs en arbetsledare som vet i vilken ordningen allt ska göras, säger fotbollssektionens ordförande Markku Sandström.

kupoltältet i nickby 14.07.16
Den första augusti öppnas dörrarna för träningar igen. kupoltältet i nickby 14.07.16 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,nickby fotbollshall

Två alternativ

Att det krävs sakkunskap förstår man lätt, då Markku Johansson förklarar hur mycket delar och hur stor massa det handlar om.

- Det handlar om cirka 4 000 bultar av olika slag. Presenningen väger 12 ton. Det är ju lätt att tappa kupolen på luft och skruva loss bultarna, men man bör också veta hur allt samlas in och var det läggs och i vilken ordning. Den kunskapen har vi inte, säger Sandström.

Sibbo Vargarna har därför kommit överens med Sibbo kommun om att bollhallen undantagsvis får stå kvar under sommarsäsongen.

Kriteriet är att Sibbo vargarna försöker hitta någon som vet hur bollhallen ska monteras ner eller alternativt att idrottsföreningen själv lär sig hur det görs.

- Nästa vår måste vi nog ha en lösning på problemet - redan av den orsaken, att de maskiner som blåser in luft och som ser till att tältet hålls uppe, knappast klarar av att i åratal från morgon till kväll blåsa in luft i bollhallen, säger Sandström.

Nickby bollhall
Bollhallens interiör. Nickby bollhall Bild: Yle/ Alexandra Karlsson bollhall

Sparar på kuppen

Även om Sibbo vargarna redan nu skulle hitta någon som har kunskapen om hur bollhallen ska monteras ner, kommer den att stå kvar.

- Det är ingen idé att ta ner den nu, när den ändå ska upp tillbaka i medlet av september, säger Sandström.

Sparar då idrottsföreningen Sibbo Vargarna på situationen, eftersom det säkerligen kostar en hel del att montera ner bollhallen?

- Nja, jag skulle inte säga det. Det är nog Kervo energi som i så fall tar den inbesparingen. Maskinerna som pumpar in luft i bollhallen slukar ju en hel del elektricitet. Möjligen går det kanske en aning på plus, säger Sandström.

Övertryckshallen i ett nötskal

  • Väger: 12 ton.
  • Monteras: Med cirka 4 000 bultar.
  • Yta: 4 000 kvadratmeter.
  • Mått: 55 x 75 x 17 meter.
  • Innehåller: 6 spelplaner i 3 olika storlekar.
  • Har kostat: cirka 600 000 euro.

Behagligt inomhus i alla väder

Hur har det då varit att spela fotboll i ett tält under varma sommardagar då solen gassar?

- Det är kanske rentav behagligare att spela i skydd av solen än när solen gassar. Om det är 23 grader varmt i skuggan ute, så är det också 23 grader inne i bollhallen, eftersom maskinerna blåser in uteluft. Vid regningt väder är det ju förstås också behagligare i bollhallen, säger Sandström .

Bollhallen får i normala fall monteras tidigast den 1 oktober och måste monteras ner senast den 31 mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland