Hoppa till huvudinnehåll

Skytten i Baton Rouge jagade definitivt poliser

Polispådrag efter skjutning i Baton Rouge.
Polispådrag efter skjutning i Baton Rouge. Bild: EPA/DAN ANDERSON USA,Louisiana,Baton Rouge,körbanor,Attacker (musiker)

Den man som sköt sex poliser i Baton Rouge i USA var definitivt ute efter poliser, säger amerikanska myndigheter. Gärningsmannen besökte också staden på förhand för att hitta en bra plats för dådet.

- Hans rörelser, riktning och uppmärksamhet var mot poliser, säger Mike Edmondson från delstatspolisen i Louisiana.

Edmondson visade vid en presskonferens på måndagen upp en karta för att beskriva hur den 29-åriga gärningsmannen Gavin Long smög sig fram till poliserna och sköt dem på nära håll. Polisens insatsstyrka lyckades sedan skjuta Long på långt håll innan han hann avfyra flera skott.

Två poliser och en biträdande sheriff dog och tre poliser skadades. Tillståndet för en av de skadade poliserna är mycket kritiskt.

Polisen hittade två gevär och ett handeldvapen på brottsplatsen.

Guvernör: Ren och skär ondska

Long bodde inte i Baton Rouge utan var hemma från Kansas City i delstaten Missouri. Men han ska ha befunnit sig i Baton Rouge flera dagar före dådet.

- Han kom hit från någon annanstans för att skada vårt samhälle, sa Louisianaguvernören John Bel Edwards vid presskonferensen och tillade att man inte uppnår någonting genom att skjuta poliser.

- Det är inte konstruktivt. Det är bara ren och skär ondska.

På sociala medier hade Long visat sitt stöd för den svarta extremistgruppen Nation of Islam. Han hade också publicerat korta videosnuttar där han uttrycker ilska över hur svarta behandlas av polisen och uppmuntrat folk att slå tillbaka.

FBI har meddelat att de kommer att använda alla nödvändiga resurser för att identifiera eventuella medhjälpare.

Long var åren 2005-2010 sergeant inom marinkåren och tjänstgjorde i Irak. Han var inte känd för tidigare brottslighet.

Stämningen har varit spänd mellan polisen och invånarna i Baton Rouge efter att en svart man sköts ihjäl av en vit polis i staden för några veckor sedan.