Hoppa till huvudinnehåll

Tankstationen vid gästhamnen i Maxmo är uppskattad men inte lönsam

Daniel Böling
Daniel Böling vid Nabbens tankstation. Daniel Böling Bild: Yle/Jonny Smeds Maxmo

För fyra år sedan installerades en ny tankstation vid gästhamnen vid Nabben i Maxmo.

Daniel Böling, som äger Nabben och gästhamnen, säger att när han tog över verksamheten vid restaurangen var det många kunder som önskade en ny tankstation.

- Förhoppningen var att stationen skulle ge avkastning. Maskinen är inga billiga grejer, anläggningen i sig kostade 60 000 euro.

Totalt tankas det kring 40 000 liter bensin per säsong vid gästhamnen, säger Böling.

- 40 000 liter är ganska mycket, men på tok för lite för att det ska vara någon lönsamhet, säger Böling.

Fortsätter trots dålig avkastning

Böling säger att en gästhamn inte är en riktig gästhamn om det inte finns möjlighet att tanka båtar. Han säger att båtförarna uppskattar att det finns en tankstation vid gästhamnen.

- Ibland kan det vara problem med tekniken. Nätverket räcker inte riktigt till och vi har tvingats byta maskin tre gånger på grund av åska, säger Böling.

Han säger att orsaken till att Nabben väljer att ha fortsätta driva tankstationen, trots att det inte är någon lönsamhet, är att man hoppas att den ska locka flera kunder till restaurangen.

Dyrare än på land

Bränslepriset vid gästhamnen är för tillfället 1,541 euro för bensin (98) och 1,399 euro för disel. Priset är dyrare än vad bränsle kostar på land. Enligt Böling väljer de flesta båtägare ändå att tanka vid gästhamnen istället för på land.

- Ingen vill ta en kanna och hålla på och spilla om det finns andra möjligheter, säger Böling.

Tankstationer är viktiga

Vid tankstationen håller Tobias Kjellman, Emil Sparf och Jani Kohelo på att tanka en båt. De är på väg på sommardans vid Hankmo. Enligt dem spelar priset inte så stor roll.

- Ska man ha bensin, ska man ha bensin. Det borde finnas fler tankstationer, säger Kjellman.

Tobias Kjellman, Emil Sparf och Jani Kohelo
Tobias Kjellman, Emil Sparf och Jani Kohelo. Tobias Kjellman, Emil Sparf och Jani Kohelo Bild: Jonny Smeds/Yle båtar

Karl-Erik Martin, från Vasa håller just på att lätta ankar med sin båt Myrky Janne. Han och hans sällskap har kommit från Vasa till Nabben för att äta pizza och för att njuta av sommaren.

- Det är viktigt att det finns tankstationer vid gästhamnar. Priset påverkar inte så mycket. Är tanken tom så tankar man, säger Martin.

Karl-Erik Martin
Karl-Erik Martin. Karl-Erik Martin Bild: Jonny Smeds/Yle Maxmo

Tomas Sarin som vanligen kommer med båt, tog bil den här gången till restaurangen. Han håller med om att tankstationer är viktiga.

- I slutändan spelar inte bränslepriset så stor roll. Det är en liten del av hela båtlivet. En bekant sa en gång att ju mera pengar han satt på bensin desto bättre sommar har det varit, säger Sarin.

Tomas Sarin
Tomas Sarin. Tomas Sarin Bild: Yle/Jonny Smeds Maxmo