Hoppa till huvudinnehåll

Vargen slog till igen - rev 13 får i Övermark

Björn rev Mårten Forss får på en ö utanför Kimitoön
Ett rivet får (arkivbild). Björn rev Mårten Forss får på en ö utanför Kimitoön Bild: Kaj Eriksson mårten forss

Fårfarmaren Anders Norrback i Övermark håller numera vakt över sina djur i hagen nattetid. På söndagen hittade han flera ihjälrivna får.

- Det känns tungt att förlora sina arbetskamrater. Det är så jag betraktar dem, säger Norrback.

Anders Norrback tror att vargen har rivit fåren på söndag förmiddag. Han var själv och tittade till djuren på lördag kväll. På söndag eftermiddag hade en granne cyklat förbi hagen och tyckte då att det inte verkade stå rätt till.

- Här var inga asätare ännu och heller inga flugor kring djuren. När ett djur dör den här årstiden kommer det ju snabbt sådana som ska kalasa på det, säger Anders Norrback.

Hoppade över elnätet

Anders Norrback har inte vargstängsel, endast nät med el i. Han gissar att vargen har hoppat över, eller sprungit ner stängslet, helt enkelt.

- Det kräver ganska stabila konstruktioner mot varg. Vi blir nog tvungna att sätta upp vargstängsel. Vi har ju inte haft det problemet tidigare i de här trakterna.

Med en veckas mellanrum har vargen slagit till mot fårfarmer i Österbotten. En vecka tidigare revs 14 får i Malax och nu 13 får i Övermark.

Enligt jaktchef Stefan Pellas på Finlands viltcentral i Kust-Österbotten är det flera år sedan vargen gjorde lika stor skada som nu. Pellas uttalade sig i ett radioinslag som handlade om huruvida man får avliva en varg om den tas på bar gärning när den ger sig på ens får.

- Jag är ju naturvän och tycker att alla ska få leva. Men visst känns det tungt när man hittar tio döda får och vargen inte ens har bemödat sig om att äta av dem utan bara tagit livet av dem och närmast tagit en smakbit av ett.

Händelsen har också fått Anders Norrback tillsammans med sin hustru att överväga om det är värt att fortsätta näringen.

- Jag har ju den synen att min uppgift som djurbonde är att skydda djuren och ge dem mat. Det känns som ett personligt misslyckande att jag inte varit förmögen att skydda dem mot faror.