Hoppa till huvudinnehåll

Världens rikaste länder tar emot mindre än en tiondel av flyktingarna

Vattenutdelning vid flyktingläger i Bor i Sydsudan.
Flyktingar i Sydsudans huvudstad Juba. Vattenutdelning vid flyktingläger i Bor i Sydsudan. Bild: EPA/YNA SOUTH KOREA OUT Sydsudan,flyktingar,fredsbevarare,FN

USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike och Storbritannien utgör hälften av världens ekonomi men har tagit emot bara 2,1 miljoner flyktingar, rapporterar organisationen Oxfam.

Det är mindre än nio procent av dem som har tvingats lämna sitt hemland på grund av krig, konflikter eller förföljelse.

Samtidigt har Jordanien, Turkiet, Pakistan, Libanon, Sydafrika och de ockuperade palestinska områdena hälften av världens flyktingar, 12 miljoner, trots att deras ekonomier tillsammans bara utgör två procent av världsekonomin.

Trots att Tyskland har tagit emot mycket mer flyktingar än de andra rika länderna, över 700 000, så har de tagit emot mycket färre människor än de fattigare länderna.

Oxfam uppmanar rika länder att göra mer för de fattiga länder som bär huvudbördan av flyktingkrisen.

EU statuerar dåligt exempel

Över 65 miljoner människor befinner sig på flykt från sina hem, vilket är mer än någonsin tidigare. Antalet har ökat med nästan sex miljoner under det senaste året.

Största delen, alltså 40,8 miljoner människor, är på flykt i sitt eget hemland. Över 21 miljoner har lämnat sitt hemland som flyktingar och 3,2 miljoner väntar på asylbeslut i industrialiserade länder.

Förutom kriget i Syrien flyr människor bland annat oroligheter och strider i Irak, Burundi, Sydsudan, Nigeria, Afghanistan och Jemen.

Oxfam säger att EU:s flyktingavtal med Turkiet har lämnat tusentals i limbo i Grekland och är ett dåligt exempel för andra.

När Kenyas regering meddelade att de kommer att stänga flyktinglägret Dadaab, som är världens största läger med hundratusentals flyktingar och i praktiken är Kenyas näststörsta stad, sade regeringen att om EU kan vända ryggen åt syrier så kan Kenya göra det samma mot somalier.