Hoppa till huvudinnehåll

Casablanca i Ekenäs: Mannen som dömts för sexbrott hade goda referenser

Casablanca i Raseborg.
Det blir inget hem för ensamkommande flyktingbarn i Formanshagen i Ekenäs. Casablanca i Raseborg. Bild: Yle/Marica Hildén barnhem casablanca,Ekenäs

Andelslaget Casablanca i Ekenäs säger att mannen som nu dömts för grova sexbrott mot barn var en väl ansedd man utan brottsregister då han valdes in i andelslagets styrelse. Den andra februari greps mannen för grova brott.

Orsaken till att familjehemmet för ensamma flyktingbarn i Raseborg inte blir av har ingenting att göra med att styrelsemedlemmen dömts till fängelse för sexbrott. Det säger Marina Grönroos i ett pressmeddelande. Grönroos är suppleant i andelslaget Casablanca.

Grönroos säger att barnhemmet inte blir av eftersom den kommunala processen inte gått rätt till.

I maj sade Grönroos till Yle Västnyland att hon planerade att starta ett barnhem i en skärgårdsstad, men det blir inte heller av. Grönroos flyttar nu till Bryssel.

Jurist vidtog genast åtgärder

Grönroos skriver att mannen tillsattes som ordinarie medlem i andelslagets styrelse i januari i år. Han valdes för att han var en väl ansedd man utan brottsregister och med goda referenser från 37 år i arbetslivet.

Den andra februari i år greps mannen. Då vidtog andelslaget via sin jurist åtgärder för att avlägsna mannen från styrelsen. Samtidigt ställdes ett informationsmöte in den 4 februari där andelslaget skulle ha informerat mera om planerna om ett barnhem.

Den juridiska processen drog ut på tiden så att mannen först den 7 juli undertecknade att han avgår.

I fredags avgjordes domen i Västra Nylands tingsrätt. Mannen, som är född 1957, dömdes till åtta års fängelse.

Personlig katastrof

Grönroos skriver i pressmeddelandet att familjegruppverksamheten inte kommer att starta.

Hon skriver att hon inte går ut i offentligheten för sin egen skull, utan för alla dem som stöttat henne sedan tanken på ett hem för ensamkommande flyktingbarn föddes.

I pressmeddelandet skriver Grönroos också om hennes syn på hur processen mellan andelslaget och staden Raseborg har gått till. Grönroos säger att det i stället för en dialog blev en djup förtroendekris.

Grönroos skriver också att det som hänt varit en personlig katastrof.

Det kommer inte fram i pressmeddelandet om det är domen mot mannen eller Raseborgs stads nej till ett barnhem som är orsaken till den personliga katastrofen.

Läs också