Hoppa till huvudinnehåll

Finland med om att finansiera koalition mot IS

Försvarsminister Jussi Niinistö ger intervju i Kotka, Sannfinländarnas riksdagsgrupps sommarmöte 2015
Försvarsminister Jussi Niinistö ger intervju i Kotka, Sannfinländarnas riksdagsgrupps sommarmöte 2015 Bild: YLE/Jaani Lampinen riksdagsgruppen

Försvarsminister Jussi Niinistö deltar på onsdag och torsdag i ett möte som koalitionen mot IS håller i Washington. Då klarnar också vilka summor Finland ger för det humanitära arbetet.

60 länder deltar i koalitionen mot Islamiska staten och den leds av USA.

USA har bett om ekonomisk hjälp av Finland för humanitär hjälp och återuppbyggnadsarbete. Att Finland bidrar är klart, på mötet klarnar det med hur mycket.

- Finland kommer att svara på USA:s vädjan. De fonder som är underställda Förenta Nationerna har bara inte pengar för ändamålet. De områden som har återerövrats av Islamiska staten måste stabiliseras och för det behövs det pengar säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf).

Finland beslöt i april att förstärka den grupp av militärer som utbildar kurdernas peshmergatrupper i norra Irak. Finland har 50 man i Irak på utbildningsuppdrag; i september stiger deras antal till etthundra.

Svårt besluta om militär hjälp

USA har också bett om militär hjälp av Finland. Frågan utreds som bäst av tjänstemän, och något svar är ännu inte att vänta i samband med Washingtonmötet.

Enligt Niinistö är önskan om militär hjälp knepig.

- Det är utan tvekan sällsynt, och utrikesförvaltningen måste bedöma detta noga.

Finlands linje har traditionellt varit att inte transportera vapen till krigförande länder. Nu överväger man att avvika från den här linjen.

- Det är skäl att överväga detta noga. I det här fallet är det fråga om kamp mot terrorismen så i det hänseendet är situationen aningen en annan än när det handlar om ett krigförande land i traditionell bemärkelse, säger Niinistö.

Utbildningshjälpen trumf för Finland

Enligt Niinistö är Finlands bästa trumf den utbildningshjälp som man bidrar med i kampen mot IS.

- Vi har fått information om att den reservistbaserade utbildningen som ges åt peshmergatrupperna har varit effektiv och att den bör fortsätta.

Finland sköter endast utbildningen av kurdstryrkorna och deltar inte aktivt i stridshandlingar.