Hoppa till huvudinnehåll

Gruppfinansiering hjälper allt fler att starta eget

Jussi, Jan och Ville från Youth Behind Bars reparerar cyklar.
Jussi, Jan och Ville från Youth Behind Bars reparerar cyklar i Sörnäs tack vare crowdfunding. Jussi, Jan och Ville från Youth Behind Bars reparerar cyklar. Bild: Joachim Ahlström cykelreparation,Mecenat,cykel,finansieringssystem

Flera projekt i Finland finansieras numera med gruppfinansiering, det vill säga så kallad crowdfunding. Den första och största inhemska aktören är Helsingforsbaserade Mesenaatti som har kontor på Stora Robertsgatan.

Hittills har över 300 projekt fått finansiering via kampanjer på webbplatsen.

Idén till crowdfundingtjänsten kom när Tanja Jänicke och Pauliina Seppälä satt och funderade på hur stort potential sociala medier har att föra folk samman.

- Vi ville utnyttja det för att göra ett smidigt instrument för gruppfinansiering, säger Jänicke.

Mesenaatti definierar crowdfunding eller gruppfinansiering som en ”global form av finansiering, där man tillsammans med andra kan delta i projekt som är viktiga för en".

Det kan till exempel gälla att finansiera tjänster, företag eller produktutveckling.

Gruppfinansiering är jättebra hjälpmedel för marknadsföring.― Vesa Kuosmanen, kafé Kolo

Också allmännyttiga projekt

En av dem som har samlat in pengar via Mesenaatti.me är organisationen KRIS, för sitt projekt Youth Behind Bars i Helsingfors. Det är en cykelverkstad i Sörnäs för ungdomar som riskerar utslagning.

- Vi fick veta om Mesenaatti via en arbetspraktikant som jobbade för KRIS, säger Joachim Ahlström från Youth Behind Bars.

Många tycker att det här är lättare än att skriva krångliga ansökningar.― Joachim Ahlström, cykelverkstaden Youth Behind Bars

De som finansierar via Mesenaatti får vanligtvis också någon kompensation eller tack från insamlingsinstansen. Det erbjöd Youth Behind Bars också, men alla krävde det inte.

- Många tycker att det här är lättare än att skriva krångliga ansökningar, säger Ahlström gällande de positiva sidorna av crowdfundingtjänster.

Sampo Reinikainen, Tuomas Salonen ja Johanna Virtaniemi känner sig starka i Kolo.
Sampo Reinikainen, Tuomas Salonen och Johanna Virtaniemi inför öppningen av kafé Kolo. Sampo Reinikainen, Tuomas Salonen ja Johanna Virtaniemi känner sig starka i Kolo. Bild: Arda Yildirim Cafe,kaféer,Sörnäs,Vasagatan

Den sociala gemenskapen som skapas är en av styrkorna

Också kafé Kolo på Vasagatan i Helsingfors öppnade med hjälp av Mesenaattitjänsten.

De som står bakom kaféet hade tidigare sökt finansiering via crowdfunding och provade det igen. Vesa Kuosmanen från Kolo berättar att den sociala gemenskapen som gruppfinansiering skapar är en av styrkorna.

- Vi ville att Kolo blir en lokal som alla kan vara med och göra personlig. Därför var det fint att redan från början få folk att binda sig till vårt projekt.

Pengarna man får är ganska lite jämfört med tiden som man lägger ner på kampanjen. Men det är ett bra sätt att få anhängare.― Vesa Kuosmanen, kafé Kolo

”Mer än bara en finansieringsmetod”

Med hjälpen av Mesenaatti kunde Kolo renovera sin lokal och ta i bruk en parklet, det vill säga hyra och inreda en parkeringsruta för kaféverksamheten. Men Kuosmanen ser också andra positiva sidor av gruppfinansieringen än bara den konkreta finansieringen:

- Gruppfinansiering är ett jättebra hjälpmedel för marknadsföring. Pengarna man får är ganska lite jämfört med tiden som man lägger ner på kampanjen. Men det är ett bra sätt att få anhängare, säger Kuosmanen.

Projekt vid Lappvikens sjukhus tog till äldre metoder

Just marknadsföringsaspekten intresserar också Jaana Merenmies. Hon jobbar med projektet Lapinlahden lähde, en plattform för samhällelig verksamhet och ett kafé vid gamla Lappvikens sjukhus i Helsingfors.

- Gruppfinansiering fungerar också jättebra för att testa om det finns intresse för en verksamhet.

Gruppfinansiering fungerar också jättebra för att testa om det finns intresse för en verksamhet.― Jaana Merenmies, projektet Lapinlahden lähde

Lapinlahden lähde bestämde sig ändå för att inte samarbeta med Mesenaatti.

- Vår verksamhet är så bred att det är inte riktigt Mesenaattis verksamhetsfält, sager Jaana Merenmies från Lapinlahden Lähde.

I stället har Lapinlahden lähde satsat på gammaldags sätt att donera konkreta saker och ting.

- I huvudsak har vi fått sak-, apparat-, plant- och matdonationer.

Lappvikens sjukhus.
Lappvikens sjukhus. Lappvikens sjukhus. Bild: Charlotte Lindroos Lappvikens sjukhus,Lappviken, Helsingfors

Också KRIS har samlat in pengar på andra sätt än genom gruppfinansiering.

- Vi har tjänat pengar på cykelreparationer, säger Ahlström.

Pengarna från gruppinsamlingen finns på ett konto och kommer att användas till löner i framtiden. En del av pengarna gick ändå till själva insamlingstjänsten Mesenaatti, men Ahlström är ändå nöjd.

- Vi fick ihop 5 770 euro och Mesenatti tog 7 procent av det. Men nu har vi tre killar på jobb och två till blir anställda i augusti.

Vårt mål är att servera finska samhälle.― Tanja Jänicke, Mesenaatti

Enligt Jänicke har 99 procent av responsen till Mesenaatti varit positiv.

- Några klagar på de 7 procent som vi tar som provision. De använder naturligtvis inte Mesenaatti. Men man måste ändå tjäna sitt levebröd.

Ett lustigt fenomen är insamlingar där folk söker finansiering för nya silikonbröst.― Tanja Jänicke, Mesenaatti

Enligt Jänicke finns det cirka 500 gruppfinansieringstjänster i världen. Stora företag blir större, små försvinner och medelstora slås ihop.

- Kickstarter och IndieGoGo från USA har blivit massiva och ansiktslösa, där får den som söker finansiering säkert inte individuell betjäning, beklagar Jänicke.

Hur skiljer ni er från mängden då?

- Vårt mål är att tjäna det finska samhället. Vi samarbetar bland annat med universitet. Nu försöker vi också inleda samarbete med kommuner.

Tanja Jänicke i Fredrikstorget.
Tanja Jänicke på Fredrikstorget. Tanja Jänicke i Fredrikstorget. Bild: Arda Yildirim Mecenat,Helsingfors,Rödbergen,Fredriksgatan

Det finns förstås också de som vill utnyttja tjänsten för sina personliga projekt.

- Ett lustigt fenomen är insamlingar där folk söker finansiering för nya silikonbröst. Om någon blir glad av att ge pengar för det, så är det också helt okej.

Givarna verkar vara stolta över sig själva. Det känns fint att medverka i ett projekt redan med tio euro.― Tanja Jänicke, Mesenaatti

Gläder också givare

En del av succén verkar vara att givarna känner sig glada över att delta i projekten, även då de deltar med bara en liten summa.

- Givarna verkar vara stolta över sig själva. Det känns fint att medverka i ett projekt redan med tio euro, säger Jänicke.

- Och om folk har satsat pengar på ett projektet känner de att det är deras eget, påpekar Kuosmanen från kafé Kolo.

Mesenaatti.me

Crowdfundingtjänsten mesenaatti.me drivs av fyra personer.

De har haft 317 lyckade kampanjer (kollat 11.7).

Kampanjerna lyckades sammanskjuta totalt 1 600 000 euro.

Den största donation har kommit från Supercell: 5 000 euro till Suomen Pelimuseo, Finlands spelmuseum.

Mest söker man finansiering för kulturprojekt.

Läs också