Hoppa till huvudinnehåll

Meningsfull sysselsättning för asylsökande i Borgå

Flyktingförläggningen poppel i borgå
På asylboendet Poppel i Borgå bor det i detta nu 108 asylsökande. Flyktingförläggningen poppel i borgå Bild: Yle/Stefan Härus flyktingförläggning

De flesta av de flyktingar som kom till Borgå i oktober är fortfarande kvar, men det har under de två senaste veckorna också kommit nya flyktingar till de två asylboendena i Borgå.

Det är inte helt lätt att komma in på asylboendet Poppel vid åldringshemmet Johannisberg i Borgå. Dörrarna är låsta och det har byggts staket kring gården.

Jag ringer biträdande chefen för Röda korsets asylboenden i Borgå, Martina Lindroos, som ordnar så att en vakt kommer och låser upp grinden för mig.

Inne på asylboendet hälsar barnen glatt när jag vandrar korridoren fram tillsammans med vakten mot Martina Lindroos kontor.

Fullbelagt

- Det har under de två senaste veckorna kommit en del nya asylsökanden och så sent som igår fick vi ta emot två nya familjer, berättar Lindroos när jag väl nått hennes kontor.

På Poppel bor det 108 asylsökanden just nu och på det andra asylboendet på andra sidan stan - Karijärvi kursgård - bor det 36. Majoriteten av de 144 asylsökandena kom redan i oktober.

Fortfarande har många inte varit på intervju hos Migrationsverket och bara ett fåtal har beviljats asyl och blivit Borgåbor. Några har också skickats vidare till något annat EU-land.

Martina Lindroos, biträdande chef för Röda korsets asylboenden i Johannisberg och Karijärvi i Borgå
Martina Lindroos. Martina Lindroos, biträdande chef för Röda korsets asylboenden i Johannisberg och Karijärvi i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus flyktinganläggning

Många aktiviteter

Till skillnad från på en del andra asylboenden, har det inte förekommit några värre incidenter i Borgå.

- Några mindre konflikter och några brandalarm, det är allt. I övrigt har det fungerat fint och vi har blivit ett bra sammansvetsat team. Tyvärr ska asylboendet upphöra i november på order av Migrationsverket, säger Lindroos.

Kanske är det de många aktiviteterna som påverkat stämningen på asylboendet.

- Igår var vi i nöjesparken Tykkimäki i Kouvola. Då var också asylsökanden från Sibbo, Pyttis och Strömfors med. Den utflykten blev möjlig tack vare de luciapengar som vi fick, säger Lindroos.

Senare i sommar ska det bli fler utflykter. Bland annat planeras en båtutflykt till Äggskär och en utfärd till djurparken Högholmen i Helsingfors. En del har också redan varit ute i blåbärsskogen.

- Med hjälp av en öronmärkt donation, har vi också kunnat skaffa fotbollsutrustning åt herrarna och joggingskor åt damerna, berättar Lindroos.

Bild från flyktingförläggningen i Poppel i Johannisberg i Borgå.
Plats för gemenskap. Bild från flyktingförläggningen i Poppel i Johannisberg i Borgå. Bild: Yle/Carmela Walder poppeli

Ramadan

Under fastemånaden ramadan var det dock inte mycket aktivitet bland flyktingarna. Då gällde det helt enkelt att ta det lugnt under dagtid, eftersom muslimer under ramadan inte får äta så länge solen är uppe.

- När solen gick ner, kockades och kokades det och på kvällen åts det festmåltider på olika håll i asylboendet, berättar Lindroos.

Sagan all i november

I november kommer flyktinganläggningarna i Borgå att stänga, men fram till dess fortsätter allt som förut.

- De asylsökande kommer att vänta på att få en kallelse till intervju på migrationsverket. Efter intervjun gäller det sen att vänta på sitt besked. Blir det ett positivt sådant, så har de rätt att bli integrerade i Borgå och få egna privata boenden i stan, säger Lindroos.

Penslar och målfärg
Arbete är bra för den asylsökandes mentala hälsa. Penslar och målfärg Bild: Yle måla

Prao-period

I väntan på intervju och besked har de asylsökande också rätt till arbetspraktik på mellan en och tre veckor.

- De som har arbetsuppgifter att erbjuda kan ta kontakt, för jag tror att det är viktigt för de asylsökandes mentala hälsa och självkänsla att kunna bidra i samhället och få känna sig nyttig, säger Lindroos.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland