Hoppa till huvudinnehåll

Också byggnadsledaren får ställa frågor

Ludde Hahnsson
Ludde Hahnsson är arbetsledare inom byggbranschen. Ludde Hahnsson Bild: Yle/Björn Karlsson ludvig hahnsson

I serien Arbetscoachen tar X3M reda på hur det egentligen känns att jobba i de branscher där jobbutsikterna för tillfället ser goda ut. En av de branscherna är byggbranschen, där byggnadsledare som Ludde Hahnsson är en bristvara.

Ludde Hahnssons intresse för att bygga väcktes redan i barndomen då han lekte med lego. Alltså var det ett helt naturligt steg för den nyblivne studenten Ludde att inleda studier i byggbranschen då han var klar med gymnasiet.

- Orsaken till att jag valde byggnadsbranschen är att jag alltid har varit intresserad av den, av skillnaden mellan startskede till slutskede, att man skapar något från noll, säger Ludde.

Nu har han en första utbildning i fickan och jobbar som byggnadsledare i huvudstadsregionen. Han tänker vidareutbilda sig, och rekommenderar byggbranschen varmt.

- Jag är riktigt nöjd med mitt jobb. Framtidsutsikterna ser relativt bra ut och det finns väldigt många företag som söker flera olika positioner, inte bara i en stad utan i hela landet. Det är helt enkelt stor brist på arbetsledare.

Ledarbrist bromsar uppsvinget

Orsaken till varför det finns jobb är att branschen är på väg uppåt igen efter den ekonomiska krisen som slog till 2008.

- Efter ”laman” har det blivit en byggnadsboom och vi kan se ekonomisk tillväxt. Då vill man förnya och bygga igen.

Bristen på ledare har lett till att företag inom byggbranschen inte kan bygga så mycket som de vill. Det har nog planerats tillräckligt med studieplatser för att fylla pensioneringar och nya behov, men många väljer att hoppa av utbildningen och det är då bristen uppstår.

- Utbildningarna måste satsa bättre, samarbeta med varandra, med företag, åka på studiebesök, förklara vad det är man ska göra, tycker Ludde.

Karta över arbetsledarbehov inom byggbranschen.
Karta över arbetsledarbehov inom byggbranschen. Bild: Yle/Grafik Grafik

Mångsidigt arbete

Att han är svenskspråkig hjälpte Ludde att få jobb. Det mesta går ändå på finska.

- Då jag var på anställningsintervju märkte han som intervjuade mig att min finska var lite knagglig. Han frågade och då jag sa att mitt modersmål är svenska fick jag jobbet, för de värdesätter språkkunskaper.

- Nästan allt går nog ändå på finska men alltid då jag får tala svenska blir jag ju glad.

Enligt Ludde är jobbet som arbetsledare väldigt mångsidigt. Han planerar, beställer, dirigerar, vägleder med mera.

- Det är lite som att förflytta schackpjäser på ett bräde. Det finns en liten machokultur, men om man inte vet en sak, exakt hur den ska gå till, så är det bara att fråga, säger Ludde.