Hoppa till huvudinnehåll

Öppet gräl kring Finlands OS-val: ”Förbundet vill krossa mig”

Anna Everi, 2016.
Anna Everi får inte åka till OS – ett beslut hon har svårt att svälja. Anna Everi, 2016. Bild: All Over Press Anna Everi,tyngdlyftning

Det blåser rejält kring Finlands tyngdlyftningsförbund strax inför OS i Rio. Anna Everi kommer att överklaga valet av Anni Vuohijoki till idrottens rättsskyddsnämnd.

Finländsk tyngdlyftning gör historia i Rio. För första gången någonsin har man fått med OS-deltagare både bland damerna och herrarna – men bedriften överskuggas för tillfället av ett bråk om damrepresentanten.

Förbundet valde med Anni Vuohijoki i 63 kilogramsklassen, vilket fick klassens finländska rekorddam Anna Everi att se rött. I ett blogginlägg kritiserar hon valet i hårda ordalag.

– Jag förstår inte det här alls. Hur kan förbundet tycka att Anni är bättre än mig? ... Det finns människor på Finlands tyngdlyftningsförbund som inte uppskattar mig och som vill ha en idrottare som inte är bäst i landet till OS, skriver Everi.

”Idrott är bara politik”

Vuohijoki var bättre i EM, där en sjuk Everi enligt egen utsago stod för hela olympiadens sämsta insats, men i övriga tävlingar menar Everi att hon haft övertaget. Hon är ursinnig på att EM verkar ha fungerat som enda uttagningstävling.

– Idrott är bara politik och resultat har inte någon betydelse åtminstone inom finländsk tyngdlyftning. Jag ser hur smutsigt spel andra kan spela och hur man bara vill krossa mig.

Också Everis manager Sami Hautaniemi har kritiserat beslutet. I ett pressmeddelande med rubriken ”Finlands bästa lämnas hemma” pekar han likaså fingret mot förbundet.

– Varför hände det här? För det första är Vuohijokis personliga tränare också förbundets chefstränare. I förbundets styrelse, som fattade beslutet, sitter två som sysslar med kettlebell och därtill två från Vuohijokis tidigare förening Tampereen Pyrintö. Det är lätt för chefstränaren att påverka dessa personer.

Förbundet förklarar

Förbundets ordförande Timo Kukkonen berättar för FNB att styrelsens beslut var enhälligt. EM-tävlingarna, där Vuohijoki kom åtta och Everi tia, hade liksom dagsformen stor tyngd.

– Det var ett utmanande val. Jag vill inte spekulera vem som är bättre. Styrelsen betonade EM-tävlingarna samt Annis formkurva som tydligt pekat uppåt, säger Kukkonen.

Chefstränaren Mika Tiainen, som alltså även är Vuohijokis personliga tränare, vill även han lyfta fram formen som en avgörande faktor. Han rankar Everi som trea bakom förutom Vuohijoki även Meri Ilmarinen.

– Vi har fyra jävligt bra damlyftare som ligger väldigt nära varandra. Men om vi tittar på det här årets statistik är marschordningen: Anni, Meri och Anna, konstaterar Tiainen till FNB.

– Vi diskuterade en extra kvaltävling i tränarkommissionen tidigare, men förslaget fick inte understöd. Med facit i hand kanske det skulle varit den lättaste vägen att gå.

Överklagar beslutet

Anna Everi kommer att överklaga beslutet till idrottens rättsskyddsnämnd, men hon är medveten om att beslutet därifrån knappast kommer före OS.

– Jag ville ändå lägga fakta på bordet så vi åtminstone i framtiden får rättvisare beslut, att politik inte skulle bestämma såna här frågor. Med tanke på framtiden är det viktigt att man agerar bättre i förbundet, säger Everi till Yle.

Everi ska nu koncentrera sig på tävling i tyska Bundesligan där hon håller till i vardags. Hon ska dessutom gifta sig i höst – men Finlands manliga OS-lyftare Milko Tokola.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport