Hoppa till huvudinnehåll

Sval start för Tropiclandia

Tuomas Luukkonen är chef för Tropiclandia i Vasa.
Tuomas Luukkonen är chef för Tropiclandia i Vasa. Tuomas Luukkonen är chef för Tropiclandia i Vasa. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,tuomas luukkonen

Badhotellet Tropiclandia i Vasa har hittills haft ungefär 10 procent färre besökare än förra sommaren. Främsta orsaken är det svala vädret som avskräckt besökare. Vd Tuomas Luukkonen hoppas att trenden vänder nu när vädret blir varmare.

- Jag är glad att det nu blir soligare. Vi har fortfarande tid. Sommaren pågår ännu i fem- sex veckor och många har först börjat semestern, säger Luukkonen.

Juni i fjol var betydligt bättre än i år när det gäller besökare. Bland annat beror det här på flera stora evenemang i Vasa som till exempel Suviseurats träff och en stor volleyboll turnering. I år har man inte haft motsvarande evenemang.

Fler svenskar

Också det att nöjesparken Wasalandia intill Tropiclandia stängde i våras har påverkat besökarantalet på Tropiclandia.

- Wasalandia har varit viktig för vasaturismen. Paket med Tropiclandia och Wasalandia har vi inte mera haft att sälja och det påverkar. Vi har haft färre barnfamiljer i hotellen och på campingområdet.

Varje år besöks Tropiclandia av mellan 105 000-110 000 besökare. De flesta är inhemska turister. Men i år har man också märkt att fler svenska turister har hittat till Vasa.

Bättre marknadsföring

Samarbetet med Vasa stad och Wasaline och mera marknadsföring har gett resultat tror Luukonen.

- Under maj och juni kommer också grupper från Holland och Tyskland till campingområdet. Mest har vi ändå inhemska och svenska turister.

Nu förutspås varmare väder och det gör att också Luukkonen ser hoppfullt på resten av sommaren.

- Jag kollar vädret många gånger varje dag. Säsongen är så kort så vi måste vara mycket effektiva. Nu är det tio dagar bra väder så det är klart att det påverkar Tropiclandia. Vi kan på en vecka göra bra resultat.

Tuomas Luukkonen hoppas att man i framtiden ska hitta någonting nytt för barnfamiljerna i Vasa efter att Wasalandia stängt. Det behövs mera aktiviteter för att locka barnfamiljerna tror han.

- Någonting annat än nöjespark eftersom det inte funkar. Men någonting som man kan göra tillsammans, säger Luukkonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten