Hoppa till huvudinnehåll

Svårt för Spanien att bilda ny regering också efter nyval

Den den nuvarande premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy har inte det stöd han skulle behöva för att bilda regering.
Den den nuvarande premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy har inte det stöd han skulle behöva för att bilda regering. Den den nuvarande premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy har inte det stöd han skulle behöva för att bilda regering. Bild: J.J. GUILLEN Spanien,parlament,Mariano Rajoy

Spaniens nyvalda parlament sammanträder på tisdag, för första gången efter nyvalet i juni. Ännu vet man inte om man kommer att klara av att bilda regering.

De nyvalda parlamentarikerna i Spanien intog sina platser i parlamentet på tisdagen för att göra ett nytt försök att bilda regering och påbörja proceduren med att välja premiärminister.

Efter det spanska parlamentsvalet i december i fjol lyckades ingen partiledare bilda regering. Därför hölls nyval bara sex månader senare, i juni.

Senast Spanien hade en arbetsför regering var i oktober förra året. Landet har alltså varit utan regering i 212 dagar.

Mariano Rajoy behöver stöd av de andra partierna

I nyvalet fick vänsterpartiet Podemos 21,1 % av rösterna, vilket gav 71 platser i parlamentet. Podemos blev därmed landets tredje största parti.

Det centerliberala partiet Ciudadanos, med 13 % av rösterna, fick 32 platser i parlamentet.

Det näst största partiet - Socialistiska Arbetarpartiet PSOE - fick 85 mandat.

Det största partiet - högerkonservativa PP - fick 137 platser, vilket ändå inte räckte till majoritet.

PP-ledaren Rajoy får inte tillräckligt stort stöd

PP-ledaren Mariano Rajoy borde i praktiken bli premiärminister, men ingen av de andra partierna verkar vilja ge det stöd, som han skulle behöva.

Om Rajoy utses till regeringsbildare är det oklart om han faktiskt är den ledare, som lyckas få till stånd en regering.

De nya partierna Podemos och Ciudadanos, som valdes in i parlamentet i december, lär ska ha lika svårt att samarbeta som de stora partierna, det högerorienterade folkpartiet och socialisterna.

Strax efter semestrarna i augusti borde parlamentet komma överens om nästa års budget.

Underskottet i budgeten hotar att öka på grund av oklarheterna i regeringsbildningen.

Den första förtroendeomröstningen i parlamentet äger sannolikt rum efter den andra augusti, om Rajoy kan få det stöd han behöver.