Hoppa till huvudinnehåll

Tysk polis dödade yxman efter attack i regionaltåg

En man med en yxa gick till attack på ett tåg i Würzburg 18.7.2016.
En man med en yxa gick till attack på ett tåg i Würzburg 18.7.2016. Bild: EPA Würzburg,Tyskland,tåg,yxattack,yxor

En 17-årig afghansk flykting gick till attack med yxa och kniv mot medpassagerare ombord på ett regionaltåg i södra Tyskland på måndag kväll. Fyra personer skadades svårt och gärningsmannen sköts ihjäl av polisen. Terrororganisationen Islamiska staten sa på tisdagen att man står bakom attacken.

25 personer fanns ombord på regionaltåget som var på väg från Treuchlingen till Würzburg då attacken skedde. Enligt rapporter i tyska medier skadades fyra människor svårt, en är lindrigt skadad och 14 människor har vårdats för chock. Två av de skadade har livshotande skador.

Enligt nyhetsbyrån AP är de skadade turister från Hongkong.

Tåget stoppades i Heidingsfeld på grund av attacken och polisen sköt ihjäl den 17-åriga gärningsmannen då han försökte fly. Enligt en del uppgifter ska han också ha försökt anfalla poliser.

Ögonvittnen berättar att tågvagnen såg ut som "ett slakthus" efter attacken. Golvet ska ha varit täckt av blod.

Ett ensamkommande flyktingbarn med okänt motiv

Enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann hade gärningsmannen kommit till Tyskland som ensamkommande flyktingbarn. Han hade först bott i en mottagningscentral, men senare flyttat in i en fosterfamilj i närliggande Ochsenfurt.

Würzburg
Würzburg Bild: Yle Würzburg,Tyskland

En del ögonvittnen har sagt sig höra honom ropa "Allahu Akbar" (Gud är större) under attacken. Det kunde tyda på att han hade islamistiska motiv.

Terrororganisationen Islamiska staten hävdade på tisdagen att man står bakom attacken. Den IS närstående nyhetsbyrån Amaq skriver att gärningsmannen ska ha hört till organisationen.

Hemma hos gärningsmannen har man enligt den bayerske inrikesministern hittat en handmålad IS-flagga. Enligt Herrmann är det ändå för tidigt att säga något om motivet, innan man kommit längre i utredningen av attacken.

I maj dödades en människa och tre skadades i en knivattack ombord på ett regionaltåg i södra Tyskland. Den gången rapporterades det tidigt att gärningsmannen ropat "Allahu Akbar".

Senare visade det sig att den 27-årige gärningsmannen hade mentala problem och saknade ideologiska motiv. Han vårdas på psykiatriskt sjukhus.

Politiker ifrågasätter polisaktion

– Varför kunde man inte endast skada gärningsmannen, frågar sig den gröna politikern Renate Künast på twitter efter att dådet blir bekant.

För sin uppdatering får hon nu utstå häftig kritik, bland annat för att hon enligt kritikerna på det här sättet gör gärningsmannen till offer.

Också från polishåll frågar man sig om det är lämpligt för en politiker att ifrågasätta insatsen, så länge som det exakta händelseförloppet fortfarande är oklart.

– När polisen blir angripen tyr vi oss inte till Kung Fu. Det här betyder tyvärr att gärningsmännen i vissa fall mister livet, säger chefen för det tyska polisfacket Rainer Wendt till Saarbrücker Zeitung.

Polisens agerande utreds nu i vanlig ordning, såväl internt som av åklagarväsendet och Wendt uppmanar politiker och andra att hålla inne med sin kritik tills utredningen står klar.

– Det sista vi behöver i det här skedet är en parlamentariker som agerar viktigpetter, säger Wendt.

Läs också